Nieuws

Gras en Maismanifestatie in Vredepeel weer groot succes

Gepubliceerd op
9 september 2013

Een goede ruwvoerteelt is belangrijk weet de melkveehouder. Dat dit ook in de toekomst belangrijk blijft, bleek wel uit de belangstelling tijdens de achtste editie van de Gras en Maismanifestatie, georganiseerd door de PPO-locatie Vredepeel en Agrifirm. Maar liefst 1200 bezoekers trotseerden een zeer warme 5 september.

Gras

Op de Grasplaza kregen de bezoekers uitleg over onder andere bemesting in grasland, zoals de toepassing van nieuwe meststoffen, waaronder spuiwater. Voor het eerst was op de Grasplaza een koppel pinken ingeschaard. Enkele dagen vóór de manifestatie zijn deze 'onderzoekers' erop uit gestuurd om te bepalen welke van de 12 in stroken gezaaide grasmengsels het smakelijkst zijn. De bezoekers kregen de uitslag tijdens de manifestatie.

Mais

Bij mais lag de focus op rassen en bemesting. Agrifirm gaf een uitleg bij haar voorkeursassortiment van maisrassen. Daarna konden de bezoekers de zogenaamde kwekersblokken bezoeken waar een zevental kwekers hun 4 toprassen presenteerde. In mais worden naast de traditionele organische meststoffen en kunstmeststoffen ook steeds meer be- en verwerkte organische meststoffen gebruikt en wordt er geëxperimenteerd met bladbemesting rond de bloei om het eiwitgehalte in de mais te verhogen. De diverse meststoffen waren in glazen potten te zien en het resultaat van de toepassing in het veld werd toegelicht.  

Sinds januari 2013 is het eerste middel tegen bladvlekkenziekte in mais toegelaten in Nederland. De noodzaak, de wijze en het tijdstip van de toepassing werd in het veld uiteengezet.

Soja

Agrifirm is betrokken bij een initiatief voor de teelt en verwerkingsmogelijkheden van soja in Noordwest-Europa. Hiervoor liggen de proeven op PPO-locatie Vredepeel. De eerste stopplaats van de rondleidingen tijdens de Gras en Maismanifestatie was bij dit proefveld met soja. Het bleek een interessant onderwerp gezien de vele vragen en opmerkingen aan de inleiders.