Gratis app brengt actuele energiebalans in kaart

Product of dienst

App KASPRO: Energiestromen gemiddelde tomatenkas

De experts van Glastuinbouw van WUR hebben een app ontwikkeld waarmee de actuele energiebalans in de kas van een gemiddeld tomatenbedrijf in het Westland in kaart wordt gebracht.

De app ‘KASPRO Live’ geeft elk kwartier actuele informatie over de energiestromen in een gemiddelde tomatenkas in het Westland. Ook wordt een schatting gemaakt van de stookkosten zodat een stookstrategie voor de komende dagen kan worden bepaald. KASPRO Live is gebaseerd op actuele simulaties van het kasklimaat met behulp van het simulatiemodel KASPRO. Deze simulaties worden meerdere keren per uur uitgevoerd.

Energiebalans in de kas

Volgens onderzoeker Gert-Jan Swinkels is de app een handige tool om meer inzicht te krijgen in de energiebalans: “Op dit moment zitten er gegevens in over de energiebalans, de stookstrategie en temperatuur en straling. We maken gebruik van technologie die we een paar jaar geleden hebben ontwikkeld voor het project ‘Kijk in de kas’. In dat project volgden we via LetsGrow.com live het klimaat en de instellingen bij vijf tuinbouwbedrijven in Nederland en we maakten zes grafieken. We hebben plannen om de app verder uitbreiden als blijkt dat daarvoor belangstelling is.”

Gratis te downloaden voor Android

De app ‘KASPRO Live’ is gratis te downloaden voor Android in de Google Play Store. De app is (nog) niet beschikbaar voor de iPhone.