Gratis app energie Wageningen UR Glastuinbouw

Nieuws

Gratis app brengt actuele energiebalans in kaart

Gepubliceerd op
9 november 2012

Onderzoeker Gert-Jan Swinkels van Wageningen Plant Research heeft een app ontwikkeld waarmee de actuele energiebalans in de kas van een gemiddeld tomatenbedrijf in het Westland in kaart wordt gebracht.

Gratis app energie Wageningen UR Glastuinbouw

Het is de eerste app die Wageningen Plant Research heeft ontwikkeld. De app kwam tot stand in samenwerking met Wageningen Environmental Research (Alterra) en is op dit moment alleen beschikbaar voor Android-smartphones.

Gratis app energie Wageningen UR Glastuinbouw
Gratis app energie Wageningen UR Glastuinbouw

De app ‘KASPRO Live’ geeft elk kwartier actuele informatie over de energiestromen in een gemiddelde tomatenkas in het Westland. Ook wordt een schatting gemaakt van de stookkosten zodat een stookstrategie voor de komende dagen kan worden bepaald. KASPRO Live is gebaseerd op actuele simulaties van het kasklimaat met behulp van het simulatiemodel KASPRO. Deze simulaties worden meerdere keren per uur uitgevoerd.

Volgens onderzoeker Gert-Jan Swinkels is de app een handige tool om meer inzicht te krijgen in de energiebalans. Hij vertelt: “Op dit moment zitten er gegevens in over de energiebalans, de stookstrategie en temperatuur en straling. We maken gebruik van technologie die we een paar jaar geleden hebben ontwikkeld voor het project ‘Kijk in de kas’. In dat project volgden we via LetsGrow.com live het klimaat en de instellingen bij vijf tuinbouwbedrijven in Nederland en we maakten zes grafieken. We hebben plannen om de app verder uitbreiden als blijkt dat daarvoor belangstelling is.”