Nieuws

Groene Golflengte dag 2: sociaal ondernemen en Citizen Science

Gepubliceerd op
2 december 2013

Op donderdag 28 november stond de Groene Golflengte in het teken van sociaal ondernemen en Citizen Science. Hub Amsterdam verzorgde een speciale Groene Golflengte pop-up hub in Radio Kootwijk, met onder meer een open programma waarop de deelnemers konden intekenen om ter plekke een idee uit te werken met deelnemers. De reguliere workshops boden onderwerpen rond Citizen Science: het betrekken van burgers bij ondernemen, landschap en natuur. De dag werd vastgelegd door een tekenaar en een dichter.

In het open programma van de pop-up hub ontstonden brainstorms over het verwerken van zeewier tot kroepoek, het maken van groene steden, bosbeheer in de stad en het toepassen van kunst in groene organisaties. De initiatiefnemers van deze open workshops legden ter plekke hun idee voor aan geïnteresseerde deelnemers, onder wie groene ondernemers, onderzoekers, ambtenaren en studenten. De grote zenderzaal in Radio Kootwijk was voor deze gelegenheid omgebouwd tot creatieve werkplaats met loungeplekken, kleine groepsopstellingen op hooibalen en zitzakkringen.

Tekenaar Edwin Stoop zette de ideeën en behandelde onderwerpen om in striptekeningen. Dichter Mark Boog droeg aan het einde van de dag het gedicht voor, dat hij speciaal voor en over de Groene Golflengte gemaakt had.

Het thema Citizen Science werd ingevuld met vier workshops die ingingen op het uitnodigen van burgers voor (natuur)waarnemingen, het op kaart weergeven van waarnemingen en diverse technologieën om burgers te betrekken en te faciliteren. Staatsbosbeheer nodigde deelnemers uit mee te denken over de nieuwe rol van de organisatie als maatschappelijke deelnemer in plaats van uitvoerder.