Nieuws

Groene Golflengte: met natuurlijk ondernemen 7 miljard besparing mogelijk

Gepubliceerd op
28 november 2013

De derde editie van Groene Golflengte bracht, als ontmoetingsplek voor ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers, opnieuw werelden bij elkaar. Zo kunnen biologische en elektrotechnische kennis aan de basis staan van innovaties als de verwerking van plantvezels in bouwmaterialen en oplossingen tegen betonrot of de vroegtijdige detectie van een hartaanval.

Volgens Guido Braam van Circle Economy laten we ruim 7 miljard euro aan waarde liggen door het weggooien van stoffen, in plaats van ze opnieuw te gebruiken.

‘De natuur kent geen afval’, zei Bowine Wijffels in haar workshop over ondernemersmodellen uit de natuur. ‘Bovendien past de natuur zich aan naar de context en gaat pragmatisch om met het onverwachte in het hier en nu. Eigenschappen waar wij met ons projectmanagement enorm veel van kunnen leren.’ Natuurlijke relaties kennen rollen als partner, predator en prooi. Het kan voor ondernemers leerzaam zijn hun eigen zakelijke relaties vanuit dat perspectief te beoordelen, want iedere rol vraagt een andere strategie.

Bas Sanders van Biomimicrynl.org gaf inspirerende voorbeelden van natuurtrucs die slimme ondernemers toepassen, zoals de anti-bacteriële haaienhuid die door een fabrikant in kinderspullen gebruikt wordt voor een folie. Of de spiraalvorm, die in Amerika gebruikt wordt om enorme hoeveelheden drinkwater in beweging te houden en zo te conserveren.

Vandaag, 28 november, staat de Groene Golflengte in het teken van Citizen Science: burgers zijn immers de onderzoekers van de toekomst. Verder kan iedereen voor één dag kantoor houden in Radio Kootwijk en nieuwe contacten leggen en ideeën ontwikkelen door mee te doen aan de pop-up hub. Onder de deelnemers bevinden zich ondernemers, onderzoekers, kenniswerkers, ambtenaren en studenten. De Groene Golflengte is een initiatief van Alterra Wageningen UR in samenwerking met Staatsbosbeheer, dat de unieke locatie Radio Kootwijk ter beschikking stelt.