Studentenverhaal

Hannah Olthof - BSc Dierwetenschappen

Hannah heeft inmiddels haar eerste jaar van de bachelor Dierwetenschappen erop zitten. Het is haar erg goed bevallen en op deze pagina deelt ze haar ervaringen.

Ik heb mijn praktijkstage bij een biologisch-dynamisch melkveebedrijf gedaan: erg interessant om te zien hoe zo’n bedrijf met de dieren en het management omgaat.

“Ik wist al dat ik iets met dieren wilde gaan studeren. Thuis hebben we altijd wat hobbydieren als kippen en pony’s gehad. Diergeneeskunde leek me te praktisch, ik zag mezelf dat niet iedere dag doen. Daarom kwam ik vrij snel uit bij Dierwetenschappen en ik was vooral geïnteresseerd in diergezondheid. Toen ik nog meer studies ging bekijken kwam ik erachter dat ik beleid en politiek ook interessant vond. Ik heb uiteindelijk toch voor Dierwetenschappen gekozen, omdat je bij deze studie ook een stuk beleid en politiek kunt betrekken.

Wageningen leek me eerst wel wat klein, maar op de open dagen en meeloopdagen was er zo’n leuke sfeer dat het studeren hier me toch wel aansprak.”

De opleiding

“Ik vond de vakken in mijn eerste jaar interessant, al konden sommige basisvakken soms wel wat lastig zijn. Maar uiteindelijk is hier goed doorheen te komen. We hebben net de praktijkweek en praktijkstage gehad. Dit was wel het leukste vak van het eerste jaar. Ik heb mijn praktijkstage bij een biologisch-dynamisch melkveebedrijf gedaan. Het was erg interessant om te zien hoe er op zo’n bedrijf met de dieren en het management wordt omgegaan.

De practica in de verschillende vakken waren leuk, het enige minpuntje was soms de lange tijdsduur ervan. En met het wiskundevak waren er veel colleges, dat was wel vervelend omdat wiskunde niet echt het favoriete vak is van veel Dierwetenschappers.”

Naast de studie

“Ik ken mijn vriendengroep van de studie. We eten vaak samen of we gaan samen stappen. Ook doen we mee met de knotsbalcompetitie voor studenten. Met mijn huisgenoten is het gezellig en heb ik veel contact. Ik ben voor de studievereniging lid van de meeloopdagcommissie. Ik ben niet bij een studentenvereniging gegaan, want ik wist dat de studievereniging al best actief was en ik zag zo’n verenigingsintroductietijd niet echt zitten.”

Vervolg?

“Ik ga de terrestrische major volgen. Ik heb wel over de aquatische major nagedacht, maar wat we daar tot nu over gehad hebben leek me toch minder interessant. Mijn master is nu nog ver weg, maar tot nu toe lijkt de specialisatie in Dierlijke Productiesystemen me het leukst. Daarbij zou ik ook wel wat vakken voor bijvoorbeeld filosofie en milieukunde willen volgen. Dat zou ook interessant zijn om met mijn specialisatie te combineren.”

Tips voor studiekiezers

“Als je een studie over dieren wil volgen is het goed om na te denken welke aspecten hierbinnen je aanspreken. Sla bijvoorbeeld eens een krant of tijdschrift open en let op welke artikelen of wetenschappelijke nieuwtjes je aanspreken. En kijk goed rond naar verschillende studies: Het zijn er namelijk meer dan je denkt. En mocht je voor Dierwetenschappen kiezen: Je kan na deze studie nog op veel verschillende plekken terecht komen.”