Promotie

Harmonia axyridis: How to explain its invasion success in Europe

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje Harmonia axyridis is ooit in Europa geïntroduceerd als biologische bestrijder. Sindsdien heeft het zich gevestigd en is een invasieve soort geworden met veel negatieve neveneffecten: ze dringen in grote aantallen huizen binnen, veroorzaken een afname in aantallen inheemse lieveheersbeestjes en fruit (druiven en dus wijn) wordt aangetast. Met mijn promotie onderzoek heb ik geprobeerd een verklaring te vinden voor dit invasieve succes.

Promovendus ir. CL (Lidwien) Raak-van den Berg
Promotor JC (Joop) van Lenteren
Copromotor dr. PW (Peter) de Jong
dr. A (Lia) Hemerik
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Wiskundige en statistische methoden
Datum

wo 8 oktober 2014 13:30 tot 15:00

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

In vergelijking met de inheemse Europese soorten, kan H. axyridis beter overleven en voortplanten en is het ook een vechtersbaasje. Een grotere winteroverleving, meer eieren, meer generaties per jaar en een langere levensduur in vergelijking met inheemse soorten, zorgt voor een snellere populatiegroei dan van de inheemse soorten. Bovendien winnen H. axyridis  larven meestal de gevechten met inheemse lieveheersbeestjeslarven en kunnen ze zich ontwikkelen met de eieren, larven en poppen van deze inheemse soorten als voedsel.

Harmonia axyridis is waarschijnlijk zonder natuurlijke vijanden in Europa aangekomen. Hoewel diverse Nederlandse ziekten en parasitoïden dit lieveheersbeestje nu beginnen aan te vallen, is de infectiegraad nog steeds erg laag.

De combinatie van deze eigenschappen kan de succesvolle invasie van H. axyridis in Nederland verklaren.