Promotie

Healthy aging through a healthy diet. Never too old to eat healthy?!

Promovendus N (Nicole) Jankovic MSc
Promotor prof.dr.ir. E (Ellen) Kampman
Copromotor prof.dr.ir. CPGM (Lisette) de Groot
prof.dr.ir. EJM (Edith) Feskens
Copromotor dr.ir. A Geelen
Organisatie Wageningen University, Division of Human Nutrition
Datum

vr 13 februari 2015 16:00 tot 17:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Samenvatting:

De huidige levensomstandigheden maken het mogelijk om lang te leven, waardoor de groep oudere mensen groeit. Helaas gaat een hogere leeftijd vaak samen met het ontwikkelen van chronische ziekten. Voeding speelt een belangrijke rol in het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten (HVZ) en kanker. Het doel van dit proefschrift was om te bepalen wat het verband is tussen gezonde voeding, chronische ziekten, sterfte en levensverwachting bij ouderen vanaf 60 jaar. De resultaten van deze analyse lieten zien dat mensen die zich aan de World Health Organization (WHO) richtlijnen hielden minder snel dood gingen en een 2 jaar hogere levensverwachting hadden op een leeftijd van 60 jaar dan mensen die zich minder goed aan de richtlijnen hielden. Er werd ook gevonden dat gezonde voeding (zoals door WHO gedefineert) geassocieerd was met minder sterfte door HVZ in Zuid-Europa en de Verenigde Staten. Vervolgens konden wij aantonen dat het volgen van kanker specifieke richtlijnen, zoals gedefineerd door de World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, het risico vermindert op kanker in het algemeen en darm- en prostaatkanker in het bijzonder. Deze resultaaten laten zien, dat men nooit te oud is om gezond te eten.