Blogpost

Het experiment (door Ingeborg)

Gepubliceerd op
12 juli 2012

Zo, alles was klaar voor gebruik.

De echosounder was in de mini-towed body geïnstalleerd en er waren handgrepen aan de kabel gemaakt. Aangezien het materiaal kwetsbaar en duur is, moet er voorzichtig mee omgesprongen worden.

experiment_wed_019.jpg
experiment_wed_020.jpg

Het water in...

De towed body is zo ontworpen dat hij zelfstandig van het schip af beweegt en een paar meter onder water zakt als er kracht op de lijn komt te staan, dus als het schip gaat varen. We hebben wat verschillende snelheden uitgeprobeerd en de lengte van de lijn gevarieerd om te zien wat de optimale omstandigheden waren.

Binnen konden we op een laptop de diepte van de towed body volgen.
Binnen konden we op een laptop de diepte van de towed body volgen.

Vervolgens hebben we de DIDSON (een onderwater camera die is ontworpen om individuele vissen -of andere organismen- in het water te herkennen) op de towed body geïnstalleerd. We waren heel benieuwd of met het extra gewicht de functionaliteit van de towed body behouden zou blijven. Het risico bestond immers dat het apparaat zou kantelen of ander gedrag zou gaan vertonen omdat het uit balans zou kunnen zijn.

Het werkt!

experiment_wed_097.jpg

Ook nu varieerden we de lengte van de kabel en de snelheid. De verschillende scenario’s zijn goed zichtbaar op de foto -de onderste lijn is afkomstig van een andere lengte/snelheids combinatie dan de bovenste- Toen we tevreden waren, beëindigden we het experiment en gingen verder met de survey. We hebben nog geen tijd gehad om naar de resultaten van de DIDSON te kijken maar gaan dat de komende dagen zeker doen.