Project

Het geheim van de zager

Wat maakt de zager zo speciaal voor de tong? Onderzoekers proberen dat in experimenten te achterhalen.

Ze hopen de unieke eigenschappen van de borstelworm te ontdekken en deze kennis gericht te gebruiken in visvoer.

Goed voer voor de tong bestaat nog niet. Van droog vissenvoer eet de tong zo weinig dat zijn groei achterblijft. De tong groeit wel goed als hij wordt gevoerd met verse zagers en mosselen, maar dit voer is relatief duur. Alleen extensieve teelt zoals in het project ‘De Zeeuwse Tong’ zou dan mogelijk zijn. Terwijl viskwekers intensieve teelt van tong ook op hun verlanglijst hebben staan.

In dit project hopen onderzoekers het geheim van de zager te achterhalen. Wat maakt de borstelworm tot zo’n lekkere hap voor deze platvis. Is het zijn sappigheid, zijn geur? Zijn het de enzymen in het dier die bij de vis tot een betere spijsvertering leiden? Als de onderzoekers hier achter zijn, willen ze de unieke eigenschappen van de zager gebruiken in kunstmatig, goedkoper voer. Dat zou deels kunnen bestaan uit plantaardig materiaal en deels uit zagers. Het is de bedoeling zo min mogelijk vismeel of visolie te gebruiken.

De onderzoekers denken dat deze kennis niet alleen van belang is voor de intensieve teelt van tong, maar ook voor de extensieve teelt. Verse zager is en blijft een dure voedselbron.