Promotie

Hete virussen

De hoeveelheid virussen op aarde is onvoorstelbaar groot. Als je alle virussen van de aarde op elkaar stapelt, ontstaat een toren, die 200 lichtjaren het universum in reikt. Virussen zijn overal. Ze zijn ook op plaatsen waar kokend heet water uit het binnenste van de aarde aan de oppervlakte, komt in condities die lijken op die van de vroege aarde.

Promovendus TEF (Tessa) Quax MSc
Promotor prof.dr. J (John) van der Oost
Copromotor dr D Prangishvili
Organisatie Wageningen University, Laboratory of Microbiology
Datum

vr 6 december 2013

A French sandwich is quite different from a Dutch sandwich, which causes confusion about the interpretation of the phenomenon “sandwich PhD-student”
Tessa E. F. Quax

Piramides met zevenvoudige symmetrie

Deze virussen hebben verbluffende vormen, zoals die van een ei of een fles. Ze zijn super stabiel, zelfs bij extreem hoge temperatuur. Dit brengt de mogelijkheid van buitenaards leven een klein stapje dichterbij. Één van deze virussen, maakt gebruik van een uniek mechanisme om uit te cel te ontsnappen. Op het celoppervlak worden piramide structuren met een zevenvoudige symmetrie gemaakt. Uiteindelijk klappen deze open en verlaat het virus de cel. Dergelijke piramides zijn niet eerder in de natuur gevonden en zij bieden mogelijkheden tot het gericht afleveren van medicijnen.