Voedselverspilling is onnodige milieudruk, geldverspilling en wrang omdat er ook mensen zijn die niet voldoende te eten hebben

Dossier

Hoe voorkom je voedselverspilling?

Elk jaar gooien we alleen al in Nederland voor enkele miljarden euro’s aan goed bruikbaar voedsel weg of verwerken we het onnodig laagwaardig. Voedselverspilling gebeurt overal: bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca, maar vooral bij de consument thuis. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 50 kg goed voedsel weg, dat is maar liefst de helft van alle verspilling! WUR onderzoekt hoe we dit kunnen tegengaan. Samen tegen voedselverspilling!

De consument is zelfs de grootste voedselverspiller. Ongeveer de helft van alle verspilling gebeurt bij mensen thuis: de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 50 kg goed voedsel weg.

Onderzoek van Wageningen University & Research toont aan dat 40 tot 50 procent minder voedselverspilling haalbaar is. Zij zoekt, samen met het bedrijfsleven, de overheid en consumenten, naar oplossingen om dit te bereiken. Denk daarbij aan het terugdringen van oogstverliezen, nieuwe bewaartechnieken, slimme verpakkingen en handige apps. Maar ook aan zaken als voorlichting over de houdbaarheidsdatum en het bewust omgaan met boodschappen en kliekjes. Want het gedrag van de consument is een niet te onderschatten factor van betekenis. Zo proberen we vanuit allerlei invalshoeken de oorzaken van voedselverspilling te bepalen en deze verspilling te reduceren. Daarmee kunnen we een flinke slag maken in de uitdaging om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Klik op de visual en lees meer

De infographic geeft weer wat de belangrijkste oorzaken zijn van voedselverspilling en hoe de verspilling drastisch is te reduceren. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de volledige infographic.

Geïnteresseerd in voedselverspilling in de zorg?

Lees meer over voedselverspilling bij ziekenhuizen

Neem contact op met de expert