Voedselverspilling is onnodige milieudruk, geldverspilling en wrang omdat er ook mensen zijn die niet voldoende te eten hebben

Dossier

Hoe voorkom je voedselverspilling?

Door voedselverspilling gaat er veel goed voedsel verloren. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel de kliko ingegooid of onnodig laagwaardig verwerkt. Voedselverspilling vind je overal: bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca, maar ook thuis.

De consument is zelfs de grootste voedselverspiller. Ongeveer de helft van alle verspilling gebeurt bij mensen thuis: de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 50 kg goed voedsel weg.

Onderzoek van Wageningen University & Research toont aan dat 40 tot 50 procent minder voedselverspilling haalbaar is. Zij zoekt, samen met het bedrijfsleven, de overheid en consumenten, naar oplossingen om dit te bereiken. Denk daarbij aan het terugdringen van oogstverliezen, nieuwe bewaartechnieken, slimme verpakkingen en handige apps. Maar ook aan zaken als voorlichting over de houdbaarheidsdatum en het bewust omgaan met boodschappen en kliekjes. Want het gedrag van de consument is een niet te onderschatten factor van betekenis. Zo proberen we vanuit allerlei invalshoeken de oorzaken van voedselverspilling te bepalen en deze verspilling te reduceren. Daarmee kunnen we een flinke slag maken in de uitdaging om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Klik op de visual en lees meer

De infographic geeft weer wat de belangrijkste oorzaken zijn van voedselverspilling en hoe de verspilling drastisch is te reduceren. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Neem contact op met de expert