Nieuws

Hoogpathogene vogelgriep in Italië – maatregelen transport naar Nederland

Gepubliceerd op
19 augustus 2013

Op 15 augustus 2013 is bij een bedrijf in Ostellato (provincie Ferrara) in Italië hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de H7-variant.

Hoogpathogene vogelgriep is zeer besmettelijk en geeft ziekteverschijnselen en sterfte onder pluimvee. Om verspreiding van de ziekte te voorkomen heeft Italië maatregelen genomen. Aanvullend op deze maatregelen is in Nederland een dubbele reiniging en ontsmetting verplicht.

Situatie Italië

Het betreft een bedrijf met 128.000 leghennen. Het bedrijf wordt op dit moment geruimd. De Italiaanse overheid heeft een beschermingsgebied (3km) en een toezichtsgebied (10 km) ingesteld. Binnen deze gebieden is een vervoersverbod ingesteld voor levend pluimvee en hun producten.

Extra reiniging en ontsmetting vervoermiddelen

In Nederland gaat bij een bevestiging van hoogpathogene vogelgriep in een ander land direct de maatregel in dat vervoermiddelen met broedeieren of pluimvee die in het besmette land zijn geweest, bij terugkeer in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan in een geregistreerde wasplaats.

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Meer informatie over vogelgriep/vogelpest/aviaire influenza