Houdbaarheid van voedsel verlengen

Houdbaarheid van voedsel verlengen

Hoe zorg ik er voor dat mijn product lekker smaakt maar dat de houdbaarheidsdatum verlengd wordt? Of nog lekkerder dan het al was, maar toch voldoende houdbaar? Het zijn complexe vragen waar elk bedrijf dat met versproducten te maken heeft, van kweker en fabrikant tot retailer en cateraar, vroeg of laat mee te maken krijgt.

Wageningen Food & Biobased Research geeft ketenpartners inzicht in de kwaliteit van hun producten en helpt hen die kwaliteit, vanuit een multidisciplinaire ketenbenadering, te optimaliseren.

Ketenoptimalisatie

Vers vruchtensap dat minstens drie weken houdbaar is, maar wel zo min mogelijk bewerkt. Het hele jaar door mango’s en avocado’s die rijp genoeg maar ook weer niet te rijp zijn. Voorgesneden groente die na een week nog knapperig smaakt. Bedrijven in de versketen hebben te maken met een consument die steeds hogere eisen stelt aan de kwaliteit en beschikbaarheid van verse producten – of het nu in de supermarkt is, op de markt, bij de benzinepomp of in het vliegtuig. Tegelijkertijd willen ze voedselveiligheid garanderen en streven ze naar duurzaamheid en kostenbeheersing – een hele uitdaging met grondstoffen en producten die afkomstig zijn van leveranciers over de hele wereld.

Houdbaarheid voorspellen

Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt praktisch toepasbare oplossingen waarmee bedrijven in de versketen aan deze voorwaarden kunnen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan modellen om het kwaliteitsverloop van grondstoffen en producten in de keten te meten of te voorspellen, en aan nieuwe concepten voor conserveren, bewaren, verpakken en transport. Via een unieke integrale aanpak leggen wij slimme verbindingen tussen vakgebieden en kunnen zo door de hele keten heen verbeteringen realiseren. Onze expertise loopt uiteen van verse producten en naoogsttechnologie tot milde conserveringstechnieken, voedselveiligheid, verslogistiek en consumentenacceptatie. In de afgelopen 35 jaar hebben wij een groot aantal bedrijven over de hele wereld ondersteund in hun streven naar lekker, lang houdbare producten. De projecten van Wageningen Food & Biobased Research geven antwoord op uiteenlopende vragen van ketenpartners; ‘Hoe kan ik een bredere markt bedienen’ en ‘Hoe stap ik over van vers op diepvries’ tot ‘Welke milde conserveringstechniek is geschikt voor mijn product?’ en ‘Wat vinden consumenten van deze technologie?’

Houdbaarheid verlengen

Wij zijn er van overtuigd dat een integrale - multidisciplinaire en ketengerichte - aanpak een voorwaarde is om tot lekkere, langer houdbare producten te komen. Toepassen van Pulsed Electric Fields (PEF) bijvoorbeeld is alleen mogelijk als de hele productieketen op orde is, met ingrediënten van hoge kwaliteit en een efficiënt systeem voor transport en distributie. Ook moet de consument deze milde conservering accepteren: vindt hij het product na de behandeling nog goed smaken en beschouwt hij het als ‘vers’?

Hetzelfde geldt voor toepassing van geavanceerde Dynamic Control Systems (DCS), waarbij bewaarcondities als temperatuur en CO2-gehalte nauwkeurig worden afgestemd op de kwaliteit en houdbaarheid van het product. Dergelijke systemen zijn alleen effectief als ketenpartners er een transparante werkwijze op na houden en onderling informatie uitwisselen.

Met onze brede kennis en expertise, en ons grote netwerk zijn wij als geen ander in staat partners uit de versketen bijeen te brengen in projecten en consortia. Zo werken wij in de publiek-private samenwerking (PPS) Milde Conservering samen met voedingsmiddelenfabrikanten, apparatenleveranciers, de Voedsel- en Waren Autoriteit aan de ontwikkeling en optimalisatie van technieken met toegevoegde waarde voor zowel de voedingsmiddelen- als de technologiesector.