Banner

Houdbaarheidsaanduiding

Gepubliceerd op
13 maart 2015

Er is een verschil tussen te gebruiken tot (bevel, moet je opvolgen) en ten minste houdbaar tot (advies, niet strak volgen). Vooral voor producten die ook nog eens niet gekoeld bewaard hoeven worden, is dat nooit een veiligheidsprobleem: alleen de kwaliteit gaat achteruit.

  1. Ten minste houdbaar tot - gekoeld bewaren: dit is een richtlijn. Ga niet te ver over de datum, vooral omdat het bederft. Soms neemt bij verder over de datum ook het risico wel wat toe. Bijvoorbeeld zuivel.
  2. Ten minste houdbaar tot - na opening gekoeld bewaren: kan je wat betreft veiligheid heel lang bewaren, alleen de kwaliteit kan wel teruglopen. Na opening (besmetting) moet het wel gekoeld opgeslagen worden en kan er, door de ontstane bestemming na het openen, een potentieel veiligheidsrisico ontstaan. Bijvoorbeeld gesteriliseerde producten, sauzen.
  3. Ten minste houdbaar tot - eventueel koel en donker bewaren: dit is nooit een veiligheidsprobleem, alleen kan de kwaliteit niet meer helemaal voldoen. Bijvoorbeeld poeders, droge en heel zure producten.