Nieuws

IMARES bij ISO-vergadering over Arctische normen

Gepubliceerd op
14 mei 2013

Op 3 en 4 april 2013 nam IMARES Wageningen UR deel aan de tweede ISO-vergadering over Arctische normen. Offshore bedrijven in Nederland hebben IMARES gevraagd om als onafhankelijk expert deel te nemen aan Werkgroep 3 vanwege de focus op milieumonitoring van olie- en gasgerelateerde activiteiten in het Noordpoolgebied. Momenteel zijn er geen normen die garanderen dat alle bedrijven werken op hetzelfde kwaliteitsniveau bij Arctische operaties.

Het doel van de bijeenkomst was het ontwikkelen van ISO-normen voor bijvoorbeeld het monitoren van zeezoogdieren en benthos, en procedures op te stellen voor bemonstering in het Noordpoolgebied. IMARES wil graag haar ervaring op dit gebied delen met ISO, zoals bijvoorbeeld de milieurisicomodellen die ontwikkeld werden voor de olie- en gasindustrie in de Barentszzee en het onderzoek naar krill in Antarctica.

De bijeenkomst werd gehouden bij Van Oord in Rotterdam. De werkgroep wordt voorgezeten door Eduard Bukhgalter van Gazprom, die een eerste lijst presenteerde van onderwerpen die worden aangepakt binnen het ontwikkelen van normen voor Noordpool-operaties. In oktober 2013 volgt een vervolgbijeenkomst van die plaatsvindt in Canada. Het volledige project duurt 3 jaar.