Studentenverhaal

''Ik deed onderzoek naar de situatie in een tehuis voor tienermoeders, onderdeel van de boeddhistisch NGO Sarvodaya.''

Stage lopen bij een grote boeddhistische organisatie die als doel heeft ‘de wereld te ontwaken’, Marije van der Kruk maakte het mee in Sri Lanka. Ze deed, tijdens haar master International Development Studies, onderzoek in een tehuis voor tienermoeders, en woonde daarnaast talrijke ceremonies en meditaties bij. Ze hoorde schokkende verhalen, maar ging ook samen met de meiden schilderen en Hollandse pot koken.

Ik heb gemerkt dat ik door mijn studie goed heb leren analyseren.

Stage

Marije: tijdens mijn stage wilde ik leren hoe een Non-Gouvernementele Organisatie (NGO) werkt en ik ging proberen om mijn theoretische kennis in praktijk te brengen. Ik deed onderzoek naar de situatie in een tehuis voor tienermoeders, onderdeel van de boeddhistisch NGO ‘Sarvodaya’. In het tehuis verblijven tienermoeders van elf tot zestien jaar oud. Zij waren het slachtoffer van incest of verkrachting door militairen of priesters en vervolgens werden ze verstoten door hun familie. Het bewaakte tehuis biedt ze onderdak en een veilige plek. Tot hun achttiende jaar gaan ze in het tehuis - met hun huilende baby’s op schoot – naar school. Daar leren ze koken, naaien, sierraden maken en omgaan met computers.

Ik ben eerst twee weken in het tehuis gaan rondlopen, om te observeren en kletsen met mensen. Toen ik me vertrouwd voelde in het tehuis, begon ik mijn interviews met de werknemers. Dat waren interviews zonder strikte vragenlijsten. Ik vroeg juist ook naar alledaagse dingen, om de sfeer relaxed te houden bij de soms heftige onderwerpen.

Naar aanleiding van mijn onderzoek stelde ik de Nederlandse stichting voor dat ze meer zouden samenwerken met Sarvodaya. Het SCER model (shelter, care, education, reintegration) dat de stichting probeerde in te voeren, werkte namelijk niet. Ik denk dat ze, door de afstand tussen Nederland en Sri Lanka, te weinig kennis hadden van de situatie in het tehuis.

Opleiding

Ik heb gemerkt dat ik door mijn studie goed heb leren analyseren. Ik denk eerst kritisch na voordat ik ergens een oordeel over geef. Dat is soms moeilijk, want als ik de heftige verhalen van de tienermoeders hoorde, kreeg ik de neiging om vanuit mijn emotie te reageren. Maar op zo’n moment moet je een onderwerp van verschillende kanten bekijken en openstaan voor de meningen van alle betrokkenen.