Studenten en hun ouders krijgen beide voorlichting op Wageningen University - Foto: Joris Schaap

Nieuws

Introductieweekend voor ouders van eerstejaars

Gepubliceerd op
17 september 2013

Ouders van eerstejaars studenten van Wageningen University kunnen op 5 en 6 oktober kennismaken met de universiteit en de nieuwe woonplaats van hun zoon of dochter. Op de campus krijgen ze een rondleiding en spreken ze met ervaringsdeskundigen: ouderejaars studenten en studiekeuzecoaches. In de stad kunnen ze op veel plekken met korting overnachten en uit eten gaan.

Samen met gemeente en ondernemers

"Het wat serieuzere gedeelte, het Campusprogramma, verzorgt Wageningen University. De leuke uitjes, die ouders al dan niet met hun kind kunnen maken, worden mogelijk gemaakt door de gemeente Wageningen en de Ondernemersvereniging", vertelt Hermien Miltenburg van de afdeling studentenwerving. Miltenburg onderhoudt namens de universiteit relaties met personen die een belangrijke rol spelen in het studiekeuzeproces van middelbare scholieren: docenten, decanen en ouders.

Studenten nodigen hun ouders uit

Ouders worden niet over de hoofden van studenten heen uitgenodigd. Miltenburg: “We hebben de studenten een uitnodiging gestuurd en gevraagd of ze die, als ze dat leuk vinden, aan hun ouders willen doorsturen. Als ze het geen leuk idee vinden, dan is dat ook prima.”

Ouders spelen grote rol in studiekeuze

Uit enquêtes blijkt dat ouders een hele belangrijke rol spelen in de studiekeuze van hun kinderen. Daarom richt Wageningen University een deel van haar voorlichtingsactiviteiten specifiek op ouders.  Maar ook als die jongeren eenmaal aan Wageningen University studeren, blijft contact tussen ouders, studenten en de universiteit belangrijk, meent Miltenburg. “Je kind loslaten valt voor veel ouders niet mee. Je wil een rol blijven spelen. En er zijn ook nog best veel vlakken waarop ouders hun kinderen ondersteuning kunnen bieden. Dat geven we ouders ook nadrukkelijk mee tijdens het introductieweekend. Studieadviseurs weten uit ervaring hoe belangrijk coaching door ouders is voor het studiesucces van studenten. Het is dus in ieders belang die relatie tussen ouders en jongeren goed te houden.”