Nieuws

Invasief zeegras breidt zich uit in Caraïbisch gebied

Gepubliceerd op
15 november 2013

Sinds IMARES Wageningen UR in 2011 begon met het in kaart brengen van mariene invasieve soorten in Caraïbisch gebied, heeft het invasieve zeegras Halophila stipulacea zich naar meer eilanden uitgebreid. Terwijl dit zeegras twee jaar geleden alleen bekend was van St. Maarten en Bonaire, komt het nu ook voor op Aruba, Curaçao en St. Eustatius.

Foto: Onderzoeker Dolfi Debrot in een lagune vol zeegras, de typische habitat in Curaçao.

Het zeegras Halophila stipulacea wordt meestal gevonden in habitats waar geen golfslag is, aan de lijzijde van de eilanden, of in dieper water (tot 26 m diepte op St. Eustatius ) en in beschutte lagunes. Deze bevindingen zijn opgenomen in artikel dat binnenkort verschijnt in Aquatic Botany.

Dichte begroeiing

Het zeegras Halophila stipulacea

Het zeegras blijkt een sterke invasieve soort te zijn. Het groeit in een dichte vorm op de bodem, met een dekking van 85%. Momenteel loopt er een onderzoek van IMARES in Bonaire, waarbij gekeken wordt of het zeegras gebruikt wordt als voedsel door de groene schildpad en of de verspreiding van het zeegras invloed heeft op de visfauna.

Zeegras verspreidt snel

In de 10 jaar sinds de eerste waarnemingen van het zeegras, hebben onderzoekers geconstateerd dat de soort op grote schaal is verspreid over het oostelijk Caraïbisch gebied (19 verschillende eilanden). Ze vermoeden dat commerciële en recreatievaart een rol speelt bij de verspreiding ervan.