Persbericht

Jan Terlouw opent tentoonstelling 'Fantastische natuur in kinderboeken'

Gepubliceerd op
14 oktober 2013

Terug in de kinderboekentijd? Jan Terlouw, oud-politicus en succesvol kinderboekenauteur, opent op 1 november de tentoonstelling 'Fantastische natuur in kinderboeken' in de Forumbibliotheek van Wageningen UR op Wageningen Campus. De bezoeker ziet de geschiedenis van natuurbeleving en beelden van de natuur in het Nederlandse kinderboek vanaf de 18e eeuw.

Tijdens het openingsprogramma presenteert Paul Roncken (Universitair docent Landschapsarchitectuur Wageningen UR) zijn onderzoek naar griffelwinnaars van kinderboekillustraties in relatie tot het sublieme landschap.

Van fantasie naar moraal

De tentoonstelling heeft als onderwerp de verbeelding en de visie op de natuur, zoals die te vinden is in kinderboeken vanaf eind achttiende eeuw tot vandaag. We zien hoe vroeg in de 20e eeuw de fantasie hoogtij vierde en hoe recent de moraal de overhand krijgt. De tentoonstelling heeft als doel om aan te zetten tot nadenken over de invloed van natuur- en milieubeschouwingen op de kinderwereld.

dierenleven.jpg

De ontwikkeling van de visie op de relatie tussen mens en natuur in de loop der tijden is goed te zien in de 100 getoonde oude en moderne kinderboeken uit de collecties van Bibliotheek Wageningen UR en van de samenstellers. Daarnaast is de verbeelding van deze visie vaak ontzettend creatief en kunstzinnig: veel kunstenaars waren ook illustrator, een 'bijbaantje' waarmee ze hun boterham konden verdienen.

Wat u allemaal ziet in de expositie? ‘Bertha Bloemkoe’, die geen gras maar alleen taartjes lust, maar ook ‘Het boek der verbeelding’, prachtig geïllustreerd door onder andere Jan Toorop. En wie kent niet de verhalen van Winnie de Poeh? In de twintigste eeuw smulden kinderen van Tonke Dragt’s 'Torenhoog en mijlen breed' en van Jan Terlouw’s 'Koning van Katoren'. Het hedendaagse kinderboek gaat over klimaatverandering en lijkt een oproep te bevatten aan kinderen om de wereld te redden, zoals bijvoorbeeld in ‘Help mijn iglo smelt’ van Nathalie Righton.

Liefhebbers en verzamelaars

'Fantastische natuur in kinderboeken' is samengesteld door Bibliotheek Wageningen UR met medewerking van Roel During (onderzoeker Sociale Innovatie en Cultureel Erfgoed van Wageningen UR) en Tosca During (student Kunstgeschiedenis Universiteit Utrecht), kinderboekenliefhebbers en verzamelaars.

Het openingsprogramma vindt plaats op 1 november 2013 vanaf 15.30 uur in Forum, gebouw 102, zaal C222 in Wageningen. Na de opening wordt de tentoonstelling bezocht. 

Belangstellenden zijn van harte welkom bij de opening.