Alumniverhaal

Jan van der Hoeven

‘Met veel plezier kijk ik terug op mijn studietijd. Als Wageninger ben ik altijd verbonden gebleven met Wageningen University, zowel door persoonlijke betrokkenheid als door zakelijke interesse.'

Jan van der Hoeven, investeerder, WesterToren Innovation Centre.

'Zo zijn veel Wageningse afgestudeerden bij NOTOX, een bedrijf dat ik mede heb opgericht en waar ik bijna 25 jaar directeur ben geweest, in dienst. Ik vind samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen erg belangrijk, omdat dat de basis vormt voor echte en realiseerbare innovatieve ideeën. Kennis inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid in Nederland is voor mij een belangrijke reden om me in te zetten als Wageningen Ambassador. Wageningen University is hierin al zeer actief en ik draag mijn steentje graag bij om dit verder uit te bouwen.’

Jan van der Hoeven rondde zijn opleiding milieuhygiëne in 1978 cum laude af en begon zijn carrière als wetenschapper aan Wageningen University bij de vakgroep Toxicologie. In 1984 won hij de EEMS Award voor jonge onderzoekers van de European Environmental Mutagen Society voor zijn onderzoek op het terrein van de relatie tussen voeding & kanker. In 1983 begon hij samen met Felix Debets en Klaas Noorduyn zijn eigen bedrijf, NOTOX. In 2005 heeft hij NOTOX ondergebracht bij WIL Research Holding Inc, een groep dienstverleners voor de farmaceutische industrie.

Jan van der Hoeven won in 2003 de ondernemersprijs van het Wageningen Universiteits Fonds. In 2004 heeft hij VitrOmics opgericht dat zich inmiddels heeft ontwikkeld tot VitrOmics Healthcare Holding waaronder o.a. PamGene valt. Pam Gene ontwikkelt technologie op het terrein van 'personalised medicine'. Daarnaast investeert en ondersteunt hij tal van startende Life Sciences ondernemingen d.m.v. een private incubator genaamd WesterToren Innovation Centre.