Nieuws

Kennisinstellingen Flevoland werken samen aan Stadslandbouw in Almere

Gepubliceerd op
20 december 2010

ALMERE – De CAH Almere en het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Lelystad gaan samenwerken op het gebied van Stadslandbouw in Almere. Ook de Ontwikkelmaatschappij Flevoland en de gemeente Almere zijn nauw bij dit initiatief betrokken.

CAH & PPO logo

De CAH heeft afgelopen zomer dr. Gaston Remmers als lector benoemd. Hij houdt zich bezig met Eco-effectief Ondernemen in een stedelijke omgeving. Stadslandbouw is een belangrijk thema in zijn lectoraat. Lectoraten in het HBO hebben de opdracht om de verbinding tussen onderzoek en onderwijs te verstevigen en zo de kenniscirculatie te verbeteren. Samenwerking tussen CAH en PPO in Lelystad (onderdeel van Wageningen UR) is daarom een logische stap. Vooral omdat er bij PPO al veel kennis en ervaring is opgedaan over mogelijkheden van stadslandbouw in Nederland. In het project Agromere hebben met name Jan Eelco Jansma en Andries Visser (onderzoekers van PPO-WUR) samen met actoren in de stad Almere inspirerende ontwerpen voor stadslandbouw ontwikkeld.  Beide kennisinstellingen willen nu de krachten bundelen.

Stadslandbouw is meer dan het verbouwen van voedsel in de stad. Ook zaken als regionale voedselvoorziening, (groene) energie in een groot stedelijke omgeving hebben met dit concept te maken. Het is dan ook de bedoeling om het thema stadslandbouw breed op te pakken. Gemeentebestuur, burgers en bedrijven in Almere hebben allemaal een eigen rol.

Begin februari wordt een kick-off bijeenkomst in Almere georganiseerd iom de idee├źn voor deze gezamenlijke aanpak  voor Stadslandbouw aan de direct betrokken partijen te presenteren. Het is de bedoeling om op die bijeenkomst ook de samenwerking tussen de kennisinstellingen te bekrachtigen.