Nieuws

Kun je achteruitgang visstanden voorspellen?

Gepubliceerd op
19 september 2013

IMARES onderzoeker Jan Jaap Poos reageert op Amerikaans onderzoek waar met een rekenmodel de achteruitgang van vissoorten ruim van tevoren worden voorspeld.

Het is mogelijk om vele jaren van tevoren te voorspellen welke vissoorten in moeilijkheden zullen komen, beweren Amerikaanse biologen. Is de methode die zij hiervoor ontwikkelden echt zo goed?

Van overbevissing heeft niemand profijt. Als een bepaalde vissoort te veel wordt gevangen, kan de populatie instorten, wordt het voor vissers steeds moeilijker om nog voldoende dieren te vangen, en uiteindelijk kan zo’n soort zelfs uitsterven. Wereldwijd wordt daarom in de gaten gehouden hoe het gaat met de vispopulaties en hoeveel vis er redelijkerwijs gevangen kan worden (al houdt niet iedereen zich hier vervolgens aan). Amerikaanse biologen hebben nu een rekenmodel ontwikkeld waarmee, naar hun eigen zeggen, al vele jaren van tevoren kan worden voorspeld welke vissen het moeilijk gaan krijgen. Zij publiceren hierover in het blad PNAS.

De Amerikanen, onder leiding van David Tilman, richten zich op de meersoortsvisserij. Dat is het type visserij waarbij naast de soort die de vissers eigenlijk willen vangen, ook bijvangst is. Zoals vaak onvermijdelijk is. Soms is die bijvangst voor de vissers nog best interessant; merlijnen die als bijvangst worden binnengehaald tijdens het vissen op tonijnen, zijn bijvoorbeeld prima te verkopen. Bij het in de gaten houden van visstanden worden vaak worden alleen de doelsoorten – bijvoorbeeld dus de tonijn – goed in de gaten gehouden. En zijn er over de bijvangstsoorten veel minder gegevens beschikbaar.

Tilman en zijn team hebben nu in hun model zowel de doelsoorten als de soorten uit de bijvangst verwerkt. Met het model kunnen uit gegevens over de vangst en de populatie van de ene soort, gegevens over andere soorten worden afgeleid. En kunnen zij voorspellingen doen voor al die verschillende soorten vissen. Dus ook dieren die vissers eigenlijk helemaal niet interessant vinden. Of soorten waar vissers nu niet in hoofdzaak in geïnteresseerd zijn, maar over een aantal jaar mogelijk wel. Welke vis populair is bij consumenten, verandert tenslotte regelmatig. Maar de invloed van bijvangst nu, kan van grote invloed zijn op de mogelijkheden voor vangst later.

Met behulp van hun eigen methode laten Tilman en zijn collega’s zien dat de achteruitgang van diverse vissoorten al te voorspellen was voordat hun populatie instortte. Zij hebben dit uitgerekend voor vier soorten tonijn, drie soorten marlijn en voor zwaardvis. Achteraf gezien, zo beweren de biologen, hadden we de recente sterke teruggang van deze soorten al in de jaren ’50 kunnen zien aankomen.

IMARES onderzoeker licht de resultaten toe

Jan Jaap Poos, visserijbioloog bij onderzoeksinstituut IMARES, vindt dat de Amerikanen een mooi model hebben ontwikkeld. Omdat het relatief simpel is, en omdat het op basis van vrij weinig gegevens voorspellingen kan doen waar andere modellen veel meer gegevens voor nodig hebben. ‘Maar ze claimen denk ik een betere voorspelbaarheid dan eigenlijk mogelijk is,’, aldus Poos.

De Nederlandse visserijdeskundige wijst er onder meer op dat de Amerikanen niets hebben voorspeld; zij gebruikten gegevens uit het verleden, waarvan bekend is wat de populaties daarna gingen doen, en keken maar naar een klein aantal soorten. ‘En hun methode zit er ook wel eens naast’, voegt Poos toe. In het onderzoeksartikel is inderdaad te zien dat Tilman en zijn collega’s op basis van gegevens van eind jaren ’60 “voorspelden” dat de noord-pacifische populatie van witte tonijn in de jaren erna geen gevaar zou lopen. Maar het aantal tonijnen van deze soort nam daarna wel degelijk flink af.

Toch denkt Poos dat er misschien wel iets in het Amerikaanse voorspellingsmodel zit. Poos: ‘Het zou interessant zijn om het te testen met een veel grotere dataset. Dan zou je veel beter kunnen beoordelen hoe goed deze methode nou echt is.’ Tot die tijd wijst hij ook graag op een recente publicatie waarin wordt gewaarschuwd voor te groot vertrouwen in voorspellende modellen voor visstanden. Wetenschappers, maar ook politici en andere beleidsmakers, zouden altijd goed in de gaten moeten houden welke onzekerheden er spelen. Zodat er niet per ongeluk beleid wordt ontworpen dat verkeerd uitpakt.

Bron: www.wetenschap24.nl