LEI Wageningen UR werkt samen met klanten van Rabobank aan robuuste businessmodellen

Nieuws

LEI werkt samen met klanten van Rabobank aan robuuste businessmodellen

Gepubliceerd op
17 oktober 2013

In het afgelopen jaar is er op vier plaatsen in Nederland door LEI BIA met klanten van de Rabobank gewerkt aan het verstevigen of vernieuwen van het eigen businessmodel. Dat is gedaan vanuit de, samen met de Coöperatiefabriek (voorheen miniMasters businessAcademy) opgezette, Rabobank Floriade Master.

Business Model Innovatie van LEI-BIA

In acht avonden hebben de deelnemers kennis gemaakt met Business Model Innovatie van LEI-BIA. Nadat in de eerste bijeenkomsten vooral is gekeken naar de huidige situatie (context, businessmodel, visie en klantwensen), is in het tweede deel van de Master de focus verlegd naar het innoveren van het huidige businessmodel. Deelnemers zijn uitgedaagd om kritisch te kijken naar het huidige model. Is dit nog wel robuust genoeg voor de nabije toekomst? Zijn klantwensen nog wel dezelfde als twee jaar geleden? Sluit jouw aanbod (ook wel waardepropositie genoemd) nog voldoende aan bij die klantwensen? In hoeverre denk je alleen vanuit de productbehoefte en minder vanuit een gevraagde servicebehoefte? Afhankelijk van de uitkomsten van dit soort type vragen ga je automatisch nadenken over je eigen kernactiviteiten of de partners met wie je werkt. Het Business Model Canvas is hierbij een behulpzame tool.

Deze manier van werken is relatief nieuw voor veel ondernemers. Over het algemeen is men gewend om eens in de zoveel jaar een businessplan te schrijven. Meestal gebeurt dat op het moment dat er een investeringsvraagstuk ligt en de bank vraagt om een onderbouwd plan.
Projectleider Gerben Splinter

Tuinbouwondernemers

Het LEI wil in dit geval tuinbouwondernemers meenemen in de wereld van Business Modelling, waarbij de focus niet ligt op het uitwerken van het eerste idee in een plan op papier. De lifecycle van een businessmodel is voor veel organisaties en hun producten/services steeds korter geworden de afgelopen jaren. Dat betekent dat je continue moet innoveren. Niet alleen ten aanzien van je product, maar ten aanzien van je totale model.

Businessmodel aanpassen

Dit is voor de tuinbouwondernemers een totaal nieuwe ervaring geweest. De verschillen tussen ondernemers die mee kunnen / willen in deze nieuwe manier van denken zijn op dit moment nog best groot. Dat neemt niet weg dat de deelname van zo’n 60 Rabobankklanten heeft geleid tot interessante aanpassingen aan het eigen businessmodel en zelfs tot enkele geheel nieuwe businessmodellen. Het is aan de ondernemers om deze aanpassingen nu gevalideerd te krijgen bij klanten en partners zodat het niet blijft bij een schets op papier. Een mooie volgende stap binnen het Business Model Innovatie proces.