Nieuws

Lage dagtemperatuur vermindert groei en beweging van planten door vermindering hormoonproductie

Gepubliceerd op
5 september 2013

Onderzoekers van Wageningen University (onderdeel van Wageningen UR) en de Universiteit Utrecht hebben ontdekt waardoor planten klein blijven als ze worden opgekweekt in een kas waar de nachten warm worden gemaakt en de dagen koud. De planten maken dan veel minder van het plantenhormoon ethyleen en worden ook nog eens minder gevoelig voor het hormoon. De onderzoekers ontdekten dat ook de continue beweging van de planten, want planten bewegen tijdens de groei, sterk vermindert als ze opgekweekt worden bij koude dagen.

Voor kwekers van jonge plantjes in kassen is het gunstig om de plantjes klein en compact te houden. Dat kan met chemische groeiremmers, maar het gericht sturen van de kastemperatuur is veel duurzamer. Een veel toegepaste methode is het opkweken van planten in een 'koude dag/warme nacht' temperatuurregime. Bij een koude dag en warme nacht blijven de plantjes ook klein en compact, maar waarom was niet bekend.

Ethyleen

Bij het Laboratorium voor Plantenfysiologie van Wageningen UR heeft promovendus Ralph Bours nu ontdekt dat dit temperatuureffect op de groei te maken heeft met het gasvormig plantenhormoon ethyleen. Normaliter stimuleert ethyleen in het licht de groei, maar bij een koude dag vermindert niet alleen de ethyleenproductie, maar ook de gevoeligheid voor dit gas. Gevolg is dat de continue beweging van de plant, die samen gaat met de groei, bij een koude dag stil ligt. Dit is waargenomen door met infraroodgevoelige camera’s de groei van de planten nauwkeurig te volgen.

Ook is ontdekt dat de ethyleenproductie voor een groot deel gecontroleerd wordt door licht. Planten die gedeeltelijk 'blind' zijn voor licht, doordat één van de  lichtreceptoren gemuteerd is, blijven gewoon ethyleen produceren en blijven doorgroeien als ze bij koude dagen opgekweekt worden.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Plant Physiology.