Wilde zwijnen op de Veluwe kunnen weer op gewicht komen nu de eikels en beukennoten zijn gevallen

Nieuws

Late, maar goede eikeloogst voor Veluwse zwijnen

Gepubliceerd op
4 november 2013

Wilde zwijnen op de Veluwe hoeven niet lang meer te zoeken naar hun voedsel. Sinds half september zijn er naar schatting tussen de 4 en 4,8 miljoen kilo eikels gevallen en zo’n 1 miljoen kilo beukennootjes.

Wilde zwijnen vreten zich vol

Als gevolg van het late voorjaar, vielen ook de eikels en beukennootjes laat dit jaar. Daardoor waren veel zwijnen eind september beduidend lichter dan in andere jaren. Nu ze zich tegoed doen aan de gevallen vruchten, komen ze weer op gewicht.

Gemiddeld mastjaar

Er zijn dit jaar veel meer eikels en beukennootjes dan vorig jaar. Dit jaar is de productie, historisch gezien, 'gemiddeld', zo blijkt uit cijfers van de Vereniging Wildbeheer Veluwe. Vorig jaar was de productie erg laag. Het was, in jargon, 'een slecht mastjaar'.

Kunstmest en mast

Vanaf de jaren '30 van de vorige eeuw nam de productie van eikels en beukennootjes toe, met een piek in de jaren '70 van de vorige eeuw. Daarna nam de productie geleidelijk weer af. Een waarschijnlijke verklaring hiervoor is de sterke toename van het gebruik van stikstofmeststoffen vanaf de jaren 30 en de afname hiervan vanaf de jaren '80 van de vorige eeuw.

Natuurkalender

De Wageningse bioloog Arnold van Vliet monitort al jaren de processen in de natuur in Nederland. Hij zette daarvoor onder meer de Natuurkalender op, waar mensen kunnen doorgeven welke waarnemingen ze doen in de natuur. Ook nam hij met een aantal natuurorganisaties het initiatief voor Natuurbericht.nl. Op deze website duiden de deskundigen dagelijks de processen in de natuur.

Lees verder op Natuurbericht.nl