Project

Leerarrangementen biologische landbouw

Doel van het project is het ontsluiten van kennis en onderwijsmaterialen over de biologische landbouw door middel van het ontwikkelen van leerarrangementen in de Educatieve Content Catalogus (ECC) van het Ontwikkelcentrum.

Een leerarrangement kan beschouwd worden als een digitale doos met lesmaterialen waaruit docenten en studenten kunnen putten voor het invullen van hun onderwijs. Een leerarrangement bestaat uit onderwijsmaterialen, kennisbronnen, opdrachten, praktijkoefeningen en excursiemogelijkheden.

Aanpak

Fase 1 Voorbereiding (2009)

Vanuit het GKC programma Biologische Landbouw is de kennisbehoefte van docenten in beeld gebracht. De volgende prioritaire thema’s van kennisontsluiting zijn benoemd: ondernemerschap, melkveehouderij, open teelten, glasgroente, varkenshouderij en pluimvee.

Bij deze thema’s zijn arrangemententeams samengesteld uit een biologisch georiënteerde docent en een docent met minder affiniteit in de biologische sector. Er is gekozen voor deze combinatie om arrangementen te ontwikkelen waarvoor een brede acceptatie te verwachten valt. De teams zijn versterkt met onderzoekers van Wageningen UR.

Fase 2. Verkenning van aanbod (2009)

Elk team gaat in samenwerking met het Ontwikkelcentrum, in beeld brengen uit welke elementen het kennisarrangement voor dat thema zou moeten bestaan en welke kennisproducten en onderwijsmaterialen reeds beschikbaar zijn. De onderzoekers brengen beschikbare kennisproducten en onderwijsmaterialen vanuit het onderzoek in beeld.

Fase 3. Testen, evalueren en geleerde lessen (2010)

De ontwikkelende arrangementen worden getest samen met een aantal docenten uit verschillende instellingen. De feedback wordt waar mogelijk verwerkt in de leerarrangementen. De inzichten worden ook benut om de toekomstige (communicatie)activiteiten vanuit het onderzoek van Wageningen UR beter te laten aansluiten bij behoeften in het onderwijs.

Fase 4. Brede ontsluiting en publiciteit (2010)

De leerarrangementen worden ontsloten via de Educatieve Content Catalogus van het ontwikkelcentrum zodat alle docenten en studenten in het groen onderwijs deze kunnen benutten. Via het netwerk van het GKC programma Biologische Landbouw wordt de doelgroep op de hoogte gesteld van de beschikbare materialen. Het GKC programma heeft in de planning staan om een aantal workshops met docenten rond het integreren van biologische content in het onderwijs. De leerarrangementen zullen daarin een voorname positie innemen.

Resultaten

  • Een vijftal leerarrangementen rond de onderwerpen: ondernemerschap (O), melkveehouderij (MVH), open teelten (AVG), glasgroente (GG) en varkenshouderij en pluimvee (V&P). Ieder leerarrangement sluit aan bij de behoefte van docenten in die sector en bestaat afhankelijk daarvan uit een combinatie van: kennisbronnen, leeropdrachten, onderwijselementen, praktijkopdrachten, excursiemogelijkheden.
  • Inzichten over specifieke behoeften (qua vorm en inhoud) vanuit het onderwijs. en geleerde lessen hoe daarbij aan te sluiten met toekomstige communicatieactiviteiten van cluster Biologische landbouw.
  • Beproefde samenwerkingsrelatie tussen Wageningen UR (Cluster biologische landbouw), GKC programma biologische landbouw en Ontwikkelcentrum in het ontsluiten van kennis.

Betrokken onderwijsinstellingen

Groenhorst college, AOC Friesland en AOC Oost. Binnen dit WURKS- project wordt samengewerkt met het GKC- programma Biologische Landbouw en het Ontwikkelcentrum in Ede.