Persbericht

Lespakket 'Mendels Tomatenplantjes' groot succes

Gepubliceerd op
3 oktober 2012

Wageningen UR en plantenveredelingsbedrijf Nunhems verzorgen zaden en lespakket voor lessen middelbare scholen.

Sinds de introductie van “Mendels Tomatenplantjes” op 20 juni zijn er via www.tomaatindeklas.nl al door 100 verschillende Nederlandse en Belgische middelbare scholen zaden besteld voor lessen en practica over genetica en plantenveredeling. Bij een gemiddelde van vier klassen per school, betekent dit dat de zaden door ruim 400 klassen uitgezaaid zullen worden.  In totaal zullen er circa 12.000 scholieren met het bijbehorende lespakket ‘Mendels Tomaten plantjes’ gaan werken.

“Mendels Tomatenplantjes” brengt scholieren het concept van genetica bij door ze de kiemplantjes van tomatenplanten te laten bestuderen. Door zelf tomatenplantjes te bestuderen, kunnen de scholieren met eigen ogen zien hoe genetische eigenschappen overerven. Tijdens het practicum tellen de scholieren bijvoorbeeld hoeveel plantjes een licht kiemblad hebben en hoeveel een donker kiemblad. In een tweede experiment wordt er gekeken naar de kleur van de kiemblaadjes en naar de variatie in de kleur van de stengels: paars-groen of groen. Op deze wijze kunnen leerlingen zelf de wetten van Mendel beoordelen en leren ze de basisprincipes die plantenveredelaars gebruiken, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van planten voor nog beter en gezonder voedsel.

Het lespakket “Mendels tomatenplantjes” is een gezamenlijk initiatief van groentezaadbedrijf Nunhems (onderdeel van Bayer CropScience) en de opleiding Plantenwetenschappen van Wageningen UR (University & Research centre) en komt voort uit een Europees onderzoeknetwerk van universiteiten en bedrijven waarin tomaat centraal stond (EU SOL). Het lespakket is ontwikkeld door De Praktijk, projectbureau voor (natuur)wetenschapsonderwijs en wetenschapscommunicatie.

Over Nunhems

Het groentezaadbedrijf van Bayer CropScience opereert onder de naam Nunhems. Nunhems is een wereldwijde specialist in groentezaden en concepten. Met internationaal geïntegreerde teams bouwt Nunhems unieke relaties op met haar klanten en deelt producten, diensten en kennis met de professionele tuinbouw en groenteketens. Het productenpakket van Nunhems omvat 28 groentegewassen en 2.500 rassen, waaronder leidende rassen in wortel, komkommer, prei, sla, meloen, ui, paprika, tomaat en watermeloen. Met meer dan 1.700 medewerkers is Nunhems in alle belangrijke productiegebieden in de wereld aanwezig.