Nieuws

Lichting 1963 heeft gezellige terugkomdag

Gepubliceerd op
21 oktober 2013

Nieuwsgierig naar oud-studiegenoten en de universiteit van nu, kwamen 85 alumni die in 1963 met hun studie begonnen, op vrijdag 18 oktober naar Wageningen Campus. Het programma bood zowel verdieping als vermaak, met lezingen, rondleidingen en een diner. ‘Het was hartstikke leuk om vrienden van 50 jaar geleden weer terug te zien.’

Terug in de collegebanken

De 50e jaars studeerden in een tijd dat meisjes vooraan zaten tijdens college. Dat borrelde direct op toen de alumni in Forum in de collegebanken schoven voor de lezingen. ‘Eén keer hebben geprobeerd op de achterste rij te gaan zitten’, herinnert Andy Bosch zich. ‘Toen werden we er gelijk uitgedonderd.’

In vijftig jaar is er veel meer veranderd, liet rector Martin Kropff in zijn inleidende verhaal zien. Van de studentenaantallen – in 2013 kreeg de universiteit er een derde meer eerstejaars bij dan de hele Landbouwhogeschool in 1963 aan studenten had – tot de wereldproductie van rijst die vier keer groter is geworden. Op de vraag van Kropff wie er internationaal gewerkt had, stak driekwart zijn of haar hand op. ‘Ik ben in mijn werk, ergens op de wereld, nog wel eens een jaargenoot tegengekomen’, vertelt Bouwe Grijpstra later ook.

Voldoende en veilig voedsel

Na de groepsfoto en lunch was de vloer aan vier alumni, die hun jaargenoten vanuit hun expertise bijpraatten over een actueel onderwerp. Zo vertelde Akke van der Zijpp –werkzaam als emeritus hoogleraar Dierlijke productiesystemen aan Wageningen University – over de noodzaak van minder antibioticagebruik in de veehouderij.

Harry Kuiper, nog altijd actief bij de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA, maakte duidelijk dat er wetenschappelijk gezien alle reden is om het onderscheid tussen gewassen die via klassieke veredeling en via genetische modificatie zijn veranderd te laten vallen. ‘De Canadezen hebben die stap ook al gezet.’

Nieuwe wetenschap

Een rondleiding over de campus, beeldengalerij Het Depot of het algenproefcentrum Algae PARC, vormde hierna een welkom intermezzo. Henk Hoeve, oud-econoom en -cultuurtechnicus vond Algea PARC zeer interessant. ‘Ik wist niet dat er dit soort onderzoek gedaan werd. En wat ze allemaal uit die algen kunnen halen, tot shampoo aan toe, prachtig. Al zie ik het nog niet grootschalig worden.’

Geslaagde dag

Tijdens het afsluitende diner in het Grand Café van Forum sprak iedereen van een gezellige en geslaagde dag. Huub van der Zel: ‘Ik heb vandaag enkele mensen gesproken die ik al zeker veertig jaar niet had gezien en waar ik nieuwsgierig naar was. Ik heb eigenlijk altijd in het buitenland gewerkt en met weinig mensen contact gehouden. Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen die jaargenoten weer te ontmoeten.’