Persbericht

Louise Fresco wint Diesprijs excellente alumnus van Wageningen University

Published on
15 maart 2013

Prof. Louise Fresco heeft ter gelegenheid van de 95e Dies Natalis van Wageningen University op 15 maart de Outstanding Alumnus Award ontvangen. Deze Award is een initiatief van het Wageningen Universiteits Fonds. De jury noemt prof. Fresco – ‘distinguished professor’ in Wageningen - een van de bekendste en invloedrijkste afgestudeerden van de universiteit in de laatste jaren, die bovendien wereldwijd gezag geniet. Met haar autoriteit op het gebied van de wereldvoedselproblematiek is zij een inspirerend voorbeeld voor Wageningse studenten en onderzoekers. Haar bijdrage aan het domein van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, is enorm, aldus de jury.

De Outstanding Alumnus Award bestaat uit bronzen kunstwerk – ‘Vrijheid’ – van beeldhouwster Marian Spekreijse.

Louise Fresco begon in 1970 haar studie in Wageningen waar zij in 1986 cum laude promoveerde op het gebied van tropische plantenteelt bij Prof.dr.ir. M. Flach (Tropische Plantenteelt) en Prof.dr.ir. N.G. Röling (Voorlichtingskunde). Vier jaar later werd zij hoogleraar Plantaardige productiesystemen in Wageningen, met als specialisatie tropische gebieden. In 1997 trad zij in dienst van de voedsel- en landbouworganisatie FAO van de VN waar zij rond de eeuwwisseling Assistant Director-General werd. Sinds 2006 is zij universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Zij is Distinguished Professor van Wageningen University. Zij bekleedt diverse deeltijdleerstoelen in binnen- en buitenland. Ze is onder meer lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Prof. Fresco neemt een prominente plaats in op de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders en de Trouw Top 100 Duurzaamheid. Naast haar wetenschappelijke publicaties heeft zij ook een aantal niet-wetenschappelijke boeken op haar naam staan, ze heeft een column in NRC Handelsblad en recent verscheen van haar hand het boek ‘Hamburgers in het Paradijs’.

Juryrapport

In haar judicium noemt de jury onder voorzitterschap van rector magnificus prof. Martin Kropff een rolmodel voor menig jong onderzoeker en hoogleraar. Zij is een ware en zeer veelzijdige  intellectueel, die op grond van haar sterke wetenschappelijke scherpzinnigheid en haar Wageningse achtergrond dogma’s en taboes die zijn gebaseerd op emoties en vooroordelen, ter discussie stelt. Zij verbindt natuurwetenschappelijke met sociaaleconomische inzichten en verstaat de kunst om culturele achtergronden in verband te brengen met het probleem van de voedselzekerheid. Om die redenen heeft de jury unaniem besloten de Outstanding Alumnus Award 2013 toe te kennen aan prof. Louise Fresco.

Met de Outstanding Alumnus Award beloont het Wageningen Universiteits Fonds afgestudeerden die een uitzonderlijke maatschappelijke bijdrage hebben geleverd in het Wageningse domein.

(Foto door Jeroen Oerlemans)