Nieuws

MKBA: Stadslandbouw levert veel op voor de maatschappij

Gepubliceerd op
18 mei 2014

Stadslandbouw kan rekenen op veel enthousiasme. Tegelijkertijd vragen veel mensen zich ook af wat stadslandbouw uiteindelijk opbrengt. Om dit inzichtelijk te maken hebben onderzoekers van Wageningen UR samen met Witteveen+Bos een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) gemaakt van drie stadslandbouwprojecten.

De onderzoekers hebben drie cases geanalyseerd: het bestaande project 'Voedseltuin Rotterdam' en de plannen voor 'Gebiedsontwikkeling De Nieuwe Warande Tilburg' en 'Boerderij Hazennest' in Tilburg. Bij de analyse kwamen een groot aantal maatschappelijke baten naar voren, zoals gezondheidsbaten door een gezonder leefpatroon van de vrijwilligers, een betere leefbaarheid door recreatiemogelijkheden, het verbeteren van het woongenot en het toenemen van de werkgelegenheid.

Door de maatschappelijke baten uit te drukken in geld en de daadwerkelijke financieringskosten af te trekken bleek dat alle drie de projecten maatschappelijke rendabel zijn en bijdragen aan een duurzame maatschappelijke ontwikkeling van stad en land. Uit de analyse kwam ook naar voren dat zorg en grootschalige boerderijwinkels financieel rendabel kunnen zijn voor de ondernemer.

Ondanks dat deze resultaten positief zijn, is het te vroeg om te concluderen dat alle stadslandbouwprojecten in Nederland iets opleveren. Om een beter beeld te krijgen van de baten van de Nederlandse stadslandbouw is het van belang dat we meer vormen van stadlandbouw analyseren en de baten nog verder specificeren zoals het effect op de gezondheid van de gebruikers.
Marcel Vijn

Lees hier het rapport dat de onderzoekers hebben geschreven naar aanleiding van deze Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse gefinancierd door het stedennetwerk.