Blogpost

Maandagochtendtrek: sprot

Gepubliceerd op
17 juli 2012

Op maandagochtend hebben we de haven van Newcastle verlaten om 4:00 UTC en zijn begonnen met het een CTD station aan het begin van het 55.11N transect.

Haul10_thumb_1.jpg

Meteen na het begin, zien we enkele indrukwekkende scholen op 1.10W. De vangst: 1020kg sprot (en wat wijting en enkele exemplaren haring).

De eerste foto toont the vaarkoers van het schip. De dikke rode lijn is het eigenlijke transect. De groene lijn toont de vaarlijn nadat we beslist hebben dat we gaan vissen: we varen door in oost-noord-oostelijke richting terwijl het uitzetten van het net begint; het schip draait en de visborden worden te water gelaten; terwijl de borden zinken en spreiden, start het eigenlijke vissen. De vislijn (groen) loopt paralell, iets ten noorden van het transect. Tijdens het halen van het net, veranderd de koers van het schip iets naar het noorden. Na het halen, draait het schip scherp terug and is – op het moment van de foto – bijna terug op het transect.

De tweede foto toont de vangst: sprot met wat wijting.

Derde foto: Marcel en Alex sorteren de vangst op de sorteerband; wijtingen (vierde foto) en enkele haringen worden tussen de sprot uitgehaald en van de sprot worden drie maanden verzameld tijdens het verwerken van de vangst. Deze manden worden gemixt en hiervan wordt een monster genomen voor lengte metingen en het verzamelen van biologische gegevens.