Blogpost

Meten is weten op de Expeditie naar Antarctica

article_published_on_label
25 augustus 2013

De onderzoekers die op expeditie zijn naar Antarctica willen graag onder het ijs vissen, maar zover is het nog niet. In de ijsloze wateren van de Zuidelijke Oceaan worden ook al veel metingen gedaan.

Foto: Tijdens het omhooghalen van de sedimentval slaan er hoge golven over de achterkant van het schip. Hoewel de bemanning en onderzoekers hier niet bij in de buurt staan zorgt de deining van het schip voor een waterstroom over het dek waardoor sommigen toch nog natte voeten krijgen.

Watermonsters nemen in de diepte

Tussen de Falkland eilanden, South Georgia en de ijsrand worden bijvoorbeeld regelmatig metingen gedaan met de "CTD". Dit apparaat wordt neergelaten in het water en meet geleidbaarheid (Conductivity), Temperatuur en Diepte. Om de CTD heen zit een ‘rosette’ van 24 flessen die ieder op een bepaald moment gesloten kunnen worden. Hierdoor kan er op iedere gewenste diepte watermonsters worden genomen. Deze watermonsters kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om te meten hoeveel nitraat, ammonium en silicaat er op een bepaalde diepte in het water zit en welke organismen er zitten.

Zinksel opgevangen in een sedimentval

Nabij South Georgia is een sedimentval opgehaald die een jaar op de bodem van de zee heeft gelegen. Deze val heeft opgevangen wat er vanaf de oppervlakte naar beneden zinkt. Dode organismen, poep of slordig gegeten voedsel zinkt naar beneden en is een belangrijke koolstofbron voor diepzee en bodem organismen. Aan de oppervlakte vormen algen de bodem van de voedselketen. Algen halen hun energie om te kunnen groeien en vermenigvuldigen uit zonlicht. Door een gebrek aan licht in diepere wateren leven de algen hier niet waardoor het zinksel belangrijk wordt. Door het zinksel op te vangen kan er bijvoorbeeld onderzocht worden hoeveel en wat er naar beneden zinkt en hoe organismen daarvan leven.

Verschillende visnetten

Naast het SUIT-net wordt er voor verschillende doeleinden ook met andere netten gevist. Eén daarvan is de ‘Rectangular Midwater Trawl’ of RMT. Dit net wordt achter de boot aan gesleept en vist van 0 tot bijv. 500 meter diep. De vangst wordt gebruikt voor onder andere onderzoek naar diëten en genetisch onderzoek.

Fokje Schaafsma


Re:ageer