Promotie

Michael Tieland: Voedingsstrategieën om de spiermassa van ouderen te vergroten

Het aantal ouderen in de wereld neemt sterk toe. Deze enorme stijging van het aantal ouderen gaat gepaard met een toename van fragiele ouderen met fysieke beperkingen.

Promovendus CAB (Michael) Tieland MSc
Promotor prof.dr.ir. CPGM (Lisette) de Groot
Organisatie Wageningen University, Division of Human Nutrition
Datum

vr 7 juni 2013 11:00 tot 12:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592
Although substantial research focussed on the benefits of animal protein to augment muscle mass, comparative studies are needed to uncover the value of environmentally sustainable protein sources to augment muscle mass
Michael Tieland

Eén van de verklaringen voor het ontstaan van fysieke beperkingen gedurende het ouder worden is de progressieve afname van skeletspiermassa en spierkracht. Dit proces wordt ook wel sarcopenie genoemd. Om sarcopenie te voorkomen of tegen te gaan zijn krachttraining en een adequate eiwitinname belangrijk. Onderzoek beschreven in dit proefschrift wijst uit dat de eiwitinname van fragiele ouderen bij het ontbijt en lunch erg laag is. Verhoging van de eiwitinname voor 24 weken resulteerde niet tot een vergroting van de spiermassa, maar verbeterde wel het fysiek functioneren van fragiele ouderen. Krachttraining verbeterde de spierkracht en het fysiek functioneren na 24 weken, maar eiwitsuppletie was echter nodig om de spiermassa van fragiele ouderen te vergroten.