Studentenverhaal

''Mijn stage was vrij heftig als ik kijk naar wat ik heb gezien en gehoord over de oorlog''

Laura Roverts heeft, tijdens haar master, ruim drie maanden stage gelopen bij iEARN Sierra Leone. Dit is een NGO (non-gouvernementele organisatie) die zich bezig houdt met het met elkaar in contact brengen van jongeren over de hele wereld en op die manier een ‘verschil’ wil maken met onderwijsprogramma’s op het gebied van film, video, muziek, computervaardigheden, vrouwenrechten en sport.

Het was heftig om te horen wat jongeren in de oorlog van Sierra Leone hebben meegemaakt.

Stage

Laura: 'Tijdens deze stage heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met jongeren die tijdens de tienjarige oorlog op gruwelijke wijze verminkt zijn, door het afhakken van armen, benen, borsten of andere lichaamsdelen. Het was heftig om te horen wat deze jongeren hadden meegemaakt; een jongen van een jaar of negen die een AK 47 in zijn handen gedrukt kreeg door de rebellen en gedwongen werd zijn familie dood te schieten, een meisje dat verkracht werd door een militair, een andere jonge vrouw, waarbij voor haar ogen de buik van haar zwangere moeder werd opengesneden om te kijken of ze in verwachting was van een jongetje of een meisje…

Voor ons nauwelijks te bevatten, maar helaas is het voor deze jongeren realiteit. Sinds 2002 is er officieel vrede in Sierra Leone, maar de gevolgen van deze gruwelijke oorlog zijn nog overal zichtbaar.'

Ondanks alles waren de jongeren waarmee ik werkte erg positief: ‘We cannot forget the past, but we can forgive them’. Samen doen ze er alles aan om de toekomst positief in te zien en een normaal leven te leiden.

Naast het contact met de jongeren heb ik met de film en video afdeling van iEARN een documentaire gemaakt die de verschillen laat zien tussen jongeren die zich hebben aangesloten bij iEARN en jongeren die op straat leven. Deze documentaire gebruikt de organisatie momenteel om sponsors te vinden voor de financiering van hun programma’s.

Mijn stage was vrij heftig als ik kijk naar wat ik heb gezien en gehoord over de oorlog en als je bedenkt dat films als Blood Diamond en Wit Licht heel dicht tegen de realiteit zitten. Toch heb ik een geweldige tijd gehad in Sierra Leone waar ik heel gastvrij werd ontvangen en waar ik met een grote glimlach op terug kijk.