Modificatie van natuurlijke polymeren

De vraag naar nieuwe soorten polymeren neemt snel toe. Door biopolymeren te modificeren zijn we in staat er allerlei interessante eigenschappen aan toe te voegen, zoals biologische afbreekbaarheid en hitte- en waterbestendigheid.

Biopolymeren worden gebruiken in allerlei toepassingen, zoals biobased materialen, chemicaliën en andere producten.  Ze bestaan uit natuurlijke, hernieuwbare bronnen zoals koolhydraten, oliën, vezels en proteïnen. Biopolymeren kunnen unieke eigenschappen hebben, zoals antimicrobiële eigenschappen die interessant zijn voor voedselverpakkingen.

Eigenschappen aanpassen en verbeteren

Door biopolymeren te modificeren kunnen we allerlei eigenschappen verbeteren en toevoegen. Zo kunnen we deze polymeren hittebestendiger, waterbestendiger, beter in water oplosbaar, duurzamer, flexibeler, transparanter, beter mengbaar en/of biologisch afbreekbaar te maken.  Biopolymeren kunnen ook unieke eigenschappen hebben, zoals antimicrobiële eigenschappen, die we kunnen benutten om waarde toe te voegen aan eindproducten.

Het modificeren van biopolymeren gebeurt chemisch, door de structuur van de polymeerketen te veranderen, of realiseren we door toevoeging en verwerking van additieven, zoals weekmakers.

Onderzoek en faciliteiten

Wageningen Food & Biobased Research werkt met onderzoekers die gespecialiseerd zijn in chemische en enzymatische methodes en technieken om biopolymeren te modificeren. Daarnaast beschikken we over de procestechnologische expertise en faciliteiten om deze biopolymeren tot op pilot-schaal te verwerken tot eindproducten.

Unieke combinatie van expertises

Om nieuwe biopolymeren voor opdrachtgevers te ontwikkelen, analyseren we bestaande polymeerketens. We voeren pilotstudies uit, ontwikkelen en testen unieke nieuwe toepassingen en stemmen het proces in samenwerking met onze klanten af op specifieke eisen.  Wageningen Food & Biobased Research werkt samen met kleine en grote bedrijven, multinationals en regionale producenten en neemt deel aan verschillende nationale en Europese onderzoeksprogramma’s naar biopolymeerontwikkeling. De combinatie van onze kennis over grondstoffen (biomassa), chemische processen, verwerking en mogelijke eindproducten maakt ons een unieke samenwerkingspartner.

Gerelateerde informatie