Promotie

Molecular effects of fermentation in the gut and its relevance for metabolism and satiety

Resistent zetmeel is een voedingsvezel die in hoge mate wordt gefermenteerd door bacteriën in de dikke darm. Het vermogen van voedingsvezels om verzadiging te induceren wordt deels toegeschreven aan dit fermentatieproces. Ik heb in mijn onderzoek gekeken naar de effecten van fermentatie op stofwisseling en verzadiging, daarbij gebruikmakend van varkens als model voor de mens.

Promovendus ir. D (Danielle) Haenen
Promotor Michael Muller
Copromotor dr.ir. GJEJ (Guido) Hooiveld
prof.dr.ir. B (Bas) Kemp
Organisatie Wageningen University, Division of Human Nutrition
Datum

wo 18 september 2013 13:30 tot 15:00

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592
In pigs, two-week-consumption of a diet high in resistant starch results in a healthier colonic microbiota composition compared to consumption of a digestible starch diet.
Daniëlle Haenen

Gedurende 2 weken hebben varkens een dieet rijk aan resistent zetmeel geconsumeerd. Ik laat zien dat na deze periode de samenstelling van de bacteriën in de dikke darm is veranderd tov een controle dieet, met een afname in potentieel pathogene bacteriën en een toename in gezonde darmbacteriën. Bovendien liet de genexpressie in de dikke darm zien dat het energie-en vetzuurmetabolisme toenam terwijl de immuunrespons geremd werd na consumptie van resistent zetmeel. Alles bij elkaar heb ik laten zien dat fermenteerbare voedingsvezels de darmgezondheid verbeteren en dat ze van nut zijn voor de preventie van obesitas.