De eerste eitjes van zalm zijn al uitgekomen bij IMARES in Yerseke. (Foto: Yoeri van Es)

Nieuws

Naar een milieuvriendelijke kwekerij van Atlantische zalm

Gepubliceerd op
10 april 2012

Een betere waterkwaliteit, gezondere vis en efficiëntere kwekerij staan centraal in een tweejarig internationaal project dat begin februari van start is gegaan. De coördinatie van het project, waaraan wordt deelgenomen door onderzoekinstellingen en bedrijven uit Noorwegen, Denemarken, Schotland, Frankrijk en Nederland is in handen van IMARES, onderdeel van Wageningen UR.

Foto: De eerste eitjes van zalm zijn al uitgekomen bij IMARES in Yerseke. (Foto: Yoeri van Es)

Om de milieubelasting te verminderen zouden de meeste huidige zalmkwekerijen die volledig of grotendeels worden doorstroomd in de komende jaren moeten overwegen om over te gaan op gesloten systemen (Recirculating Aquaculture Systems, RAS). Zulke systemen verbruiken veel minder vers water en energie, maken een goed gecontroleerde waterkwaliteit mogelijk, zijn biologisch veiliger en leveren uiteindelijk een gezonder en goedkoper product op.

Het nieuwe project is erop gericht om zowel de waterkwaliteit als de effectiviteit van het zuiveringsproces te verbeteren in dergelijke recirculerende kweeksystemen. Dat gebeurt door ontwikkeling van beter aangepast voer aan RAS condities, zowel voor de vis als voor de waterzuiveringstechnieken. Het project, met de korte aanduiding 'Feed and Treat', wordt mogelijk gemaakt door een speciaal onderzoekprogramma voor kleine en middelgrote bedrijven (SME’s) van de Europese Unie. Een van de doelen van het project is om door aangepast voer te zorgen voor optimale behandelbaarheid van de uitwerpselen van de vissen. Ook moeten de bestaande mechanische en biologische methoden worden aangepast aan de gemodificeerde ontlasting. Tenslotte moet het project een aanpak opleveren om de hoeveelheid water en het energieverbruik te reduceren.De afdeling aquacultuur van IMARES is in Yerseke al proefopstellingen aan het opzetten. De eerste zalmeitjes zijn inmiddels uitgekomen.

Het project heeft een begroting van circa 1.5 miljoen euro. Naast de SME’s de Deense systeembouwer Inter Aqua Advance, het Franse ACUI-T en de Noorse kwekerij Sømna Settefisk, wordt deelgenomen door IMARES en Wageningen University, samenwerkend als Wageningen Aquacultuur, het Noorse onderzoeksinstituut Nofima, de Schotse zalmproducent Lakeland Group en de Deense voederproducent Biomar.

Contact: Arjan Palstra