Natuurlijke variatie in caseïne-samenstelling van melk

Het onderzoek beschreven in dit proefschrift richt zich op de natuurlijke variatie in eiwitsamenstelling van melk tussen individuele koeien. Bijna 80% van de eiwitfractie in melk bestaat uit caseïnes. De meeste van deze caseïnes vormen caseïne micellen; eiwitclusters met enkele duizenden caseïne moleculen en zouten. Deze unieke structuur zorgt ervoor dat grote hoeveelheden calcium en fosfaat kunnen worden afgeleverd bij pasgeborenen.

Promovendus E (Etske) Bijl PhD MSc
Promotor prof.dr.ir. ACM (Toon) van Hooijdonk
Copromotor ir. HJF (Hein) van Valenberg
Copromotor dr ir T Huppertz
Organisatie Wageningen University, Food Quality and Design

vr 23 mei 2014 11:00 tot 12:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen
0317-483592

Er bestaan aanzienlijke verschillen tussen de caseïnesamenstelling in melk van individuele koeien. Een van de variaties is de aanwezigheid van acht of negen fosfaatgroepen op een caseïne. In dit onderzoek laten we zien dat dit van invloed is op de structuur van de caseïne micellen en de afbraak van caseïnes in melk gels, een basis model voor kaas.

The use of milk from individual cows is more suitable for research on casein micelle properties than the use of bulk milk.
Etske Bijl

Optimaliseren van zuivelproducten

Ook de aanwezigheid van meer of minder suikergroepen op de caseïnes zorgt voor veranderingen aan het oppervlak van caseïnemicellen. Variaties in fosfaat- en suikergroepen op de caseïnes zijn daarom van belang om rekening mee te houden bij het optimaliseren van zuivelproducten en het ontwerpen van toekomstige fokstrategieën.