Nieuws

Nederland in WOII vanuit de lucht

Gepubliceerd op
11 september 2013

In september zijn er jaarlijks in de regio Arnhem/Nijmegen plechtigheden en evenementen ter herdenking van Operatie Market Garden, die op 17 september 1944 begon. Op de Ginkelse Heide nabij Ede landen zo'n 700 parachutisten. Hoe Nederland er in de oorlogsjaren vanuit de lucht uitzag is goed te zien op luchtfoto’s, die de Royal Air Force (RAF) in de oorlogsjaren van Nederland maakte. Bibliotheek Wageningen UR bezit de RAF-collectie van ruim 94.000 foto’s, die nu via het Wageningen UR GeoPortal op internet voor iedereen zijn te bekijken.

Bibliotheek Wageningen UR en het Spatial Knowledge Sytems team van onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR hebben het Wageningen UR GeoPortal ontwikkeld. De eerste collectie die is opgenomen, is de RAF luchtfotocollectie. Er kan tot in detail worden ingezoomd, zodat zelfs gebouwen en vegetatie herkenbaar zijn dankzij de hoge kwaliteit van de originele foto’s. Het project is medegefinancierd door het Wageningen Universiteits Fonds.

Verkenningsvluchten

rafraid.jpg

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog de Britse luchtmacht systematisch duizenden verkenningsvluchten boven Nederland met Spitfires en Mosquito’s. De foto’s waren voor terreinverkenning en planning en beoordeling van geallieerde luchtbombardementen. De luchtfoto’s geven een beeld van wat er zich gedurende de hele oorlogsperiode heeft afgespeeld. Te zien zijn onder andere de Atlantikwall en andere verdedigingswerken, gebombardeerde bruggen en spoorlijnen, neergestorte vliegtuigen, lege vlaktes in Rotterdam, inundaties en Duitse kampen. Ook zijn er beelden van de luchtlandingen tijdens de Slag om Arnhem.

De foto’s zijn opgenomen in de Speciale Collecties van de Bibliotheek en worden tegenwoordig ook gebruikt om blindgangers te traceren of om ontwikkelingen in landgebruik te bestuderen.

Om de Wageningen UR GeoPortal: RAF aerial photographs te kunnen raadplegen moet u inloggen als ‘Guest user’ en ‘Register as a new user’.