Nieuws

Nederlandse mannen eten vaker een toetje dan vrouwen

Gepubliceerd op
29 mei 2018

In België wordt relatief vaak tomaat en sla gegeten, in het Verenigd Koninkrijk eet men vaak ui, komkommer wordt veel in salades gegeten en broccoli wordt meestal gegeten bij het diner. Deze en andere inzichten in de voedselkeuzes van consumenten komen van FoodProfiler.

De app, ontwikkeld door Wageningen Economic Research, geeft door neartime registratie inzicht in consumptie van grote groepen mensen, ook in internationale context. Door deze app kunnen onderzoekers achterhalen wat er met wat wordt gegeten, door wie en wanneer.

Binnen het project Market Intelligence Voedingstuinbouw 2.0 (2017-2020) wordt FoodProfiler verder doorontwikkeld. De app genereert inzicht in verschillende voedingspatronen. Verschillen in patronen tussen landen, seizoenen of door veranderde voedingspatronen door interventies. Daarnaast zijn ook gegevens als geslacht, locatie, leeftijd, en onderliggende motieven bekend. Naast Nederland, wordt ook in Belgiƫ, Duitsland en Engeland data verzameld.

Deze gegevens kunnen worden gebruikt om meer inzichten te krijgen in voedingspatronen. Op basis van beschrijvende analyses zien we bijvoorbeeld dat in Nederland mannen vaker een toetje eten dan vrouwen, en de Nederlandse vrouw vaker op een dag fruit eet dan mannen. Ook lijken jongeren en ouderen relatief minder groenten te eten dan de andere leeftijdsgroepen. Tussen de leeftijd van 24 tot 79 zien we een stijgende trend in groenteconsumptie; hoe ouder hoe meer groenten.

Meer weten? Neem contact op met Marleen Onwezen. Weten welk type eter jij bent? Download FoodProfiler in de appstore.