Nieuws

Nieuwe publicaties gezondheid en welzijn van vis bij aquacultuur

Gepubliceerd op
8 januari 2013

Twee boeken op het gebied van gezondheid en welzijn van vis zijn door Springer gepubliceerd, waarbij onderzoekers van IMARES aquacultuur als editors optraden.

Hans van de Vis trad op als editor van het boek “Welfare of farmed fish in present and future production systems”. Arjan Palstra was editor van het boek “Swimming physiology of fish. Towards using exercise for farming a fit fish in sustainable aquaculture”. Met deze twee toonaangevende boeken geeft IMARES aquacultuur richting voor de toekomst. Een fitte vis voor de consument!

Viswelzijn

Welfare of farmed fish in present and future production systems” presenteert de kijk van meer dan 80 experts op het gebied van viswelzijn. Het dient als leidraad naar optimaal welzijn van vis die gekweekt wordt in de huidige en toekomstige productiesystemen. Factoren worden besproken die directe positieve effecten hebben op groei, zoals ziekten en water- en voederkwaliteit. Het boek behandelt ook de preferenties van de vis zelf en stimulatiemaatregelen die zijn gebaseerd op de biologie.

Het boek is toegankelijk voor stakeholders zonder onderzoeksachtergrond en elk van de hoofdstukken wordt voorafgegaan door een samenvatting voor niet-experts.

Zwemactiviteit

Swimming physiology of fish. Towards using exercise for farming a fit fish in sustainable aquaculture” presenteert eerst de meest extreme voorbeelden van zwemmigraties in de natuur van zalm, aal en tonijn en integreert deze kennis van zwemmende vissen in de natuur met die in het laboratorium. Dit boek onderzoekt de mogelijkheden voor toepassing van zwemactiviteit in de aquacultuur door de potentiële impact en gunstige effecten vast te stellen.

Het geeft een overzicht van de bestaande kennis van de veranderde nutritionele behoeften van atletische vissen en van effecten van beweging op spiercompositie en vleeskwaliteit door het gebruik van state-of-the-art technieken in genomics en proteomics. Het introduceert het zebravisje als model voor beweging en geeft een overzicht van de nieuwste technologieën voor het bestuderen van zwemmende vis en toepassingen in aquacultuur. Dit boek geeft de richting aan voor beleidsbeslissingen en toekomstig onderzoek.