Nieuws

Nigeriaanse minister van Energie op bezoek bij PPO-AGV

Gepubliceerd op
18 november 2013

Vrijdagmiddag 15 november bezocht de Minister van Energie van Nigeria, professor Nebo, met een kleine delegatie samen met de ambassadrice van Nigeria de proefinstallatie van Alfen bij PPO-AGV in Lelystad. De Nigeriaanse delegatie was voor een tweedaags bezoek in Nederland, waarbij naast bezoeken aan Shell, Philips en de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken ook naar Flevoland werd gereisd.

De proefinstallatie van Alfen in Lelystad, kan lokaal geproduceerde verschillende soorten energie (zon, wind en bioWKK) koppelen én opslaan. Met het door Alfen ontwikkelde SOPRA systeem (Sustainable Off-Grid Powerstation for Rural Applications) kunnen lokale, autonome energienetten worden aangelegd op locaties waar dat voorheen onhaalbaar was. Voor Nigeria met zijn vele zeer verspreide dorpen is dit systeem van lokale energiesystemen een zeer aantrekkelijke manier om lokaal energie op te wekken zonder daarvoor een landelijk net aan te leggen. “This is a winner!” riep de minister enthousiast.

ACRRES

Daarna bezocht men ook de ACRRES-testlocatie. De mogelijkheden van biovergistingsinstallatie en de algenkwekerij, waarbij gebruik gemaakt wordt van allerlei rest- en afvalstromen uit de landbouw om elektriciteit en (groen) gas op te wekken maakten eveneens een diepe indruk op de delegatie uit Nigeria.