Nutrition and Health: Human Microbiome

MOOC

Nutrition and Health: Human Microbiome

Je leert hoe je gezondheid kunt beïnvloeden door de gezondheid van je darmen in evenwicht te brengen, en hoe je microbioom samen met je voedsel de normale darmfunctie kan verbeteren. Door een evenwichtige opname van bacteriën en voedingsstoffen kunnen aandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), obesitas en diabetes voorkomen worden.

Organisator Wageningen University & Research
Registratie periode

do 28 juni 2018 tot do 24 januari 2019

vr 25 januari 2019 tot do 6 juni 2019

di 16 april 2019 tot do 10 oktober 2019

vr 7 juni 2019 tot do 6 februari 2020

Datum

di 4 september 2018 tot do 14 februari 2019

di 5 maart 2019 tot vr 16 augustus 2019

di 2 juli 2019 tot do 31 oktober 2019

di 5 november 2019 tot do 27 februari 2020

di 3 maart 2020 tot do 23 juli 2020

Locatie Online
Prijs Gratis
Certificaat Lesstof is gratis, certificaat na betaling

Duur: 6 weken
Tijdsinvestering: 3-5 uur per week

Over de cursus

Je lichaam bestaat niet alleen uit menselijke cellen, maar ook uit biljoenen bacteriën, schimmels en virussen. Samen vormen deze het menselijke microbioom en ze hebben een enorme invloed op je gezondheid. Wat je eet en drinkt, heeft bijvoorbeeld invloed op het microbioom.

In deze gratis online cursus leer je welke belangrijke rol het menselijke microbioom speelt bij het in stand houden van de normale darmfunctie, de vertering van bepaalde voedingsstoffen, de vroege ontwikkeling, het gedrag en aandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), obesitas en diabetes. Je leert te onderscheiden wat waar en wat niet waar is over de rol van het microbioom bij gezondheid en ziekte.

Tegenwoordig maken belangrijke onderzoeksthema's gericht op voeding, gezondheid en veroudering onderdeel uit van het onderzoek naar de samenstelling, werking en toepasbaarheid van het microbioom. Met deze cursus krijgen zorgverleners basiskennis over het menselijke microbioom en de invloed ervan op de gezondheid. Je leert de laatste wetenschappelijke inzichten over voedingsvezels, toegevoegde bacteriën en microbiologie. Zorgverleners kunnen deze kennis toepassen in de dagelijkse praktijk, want darmgezondheid is een hot item, niet alleen in de wetenschap, maar vooral in de gezondheidszorg en bij de consument. Veel patiënten met allergische klachten worstelen met hun darmgezondheid. In het opkomende onderzoeksgebied wordt verband gelegd tussen een onevenwichtig darmmicrobioom en diverse ziektebeelden, waaronder allergieën. Na afloop van deze cursus ben je op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en kun je deze toepassen in je dagelijkse werk.

Wat je gaat leren

In deze cursus leer je dat het menselijke microbioom een belangrijke rol speelt bij het in stand houden van de normale darmfunctie, de vertering van bepaalde voedingsstoffen, de vroege ontwikkeling, het gedrag en aandoeningen zoals het prikkelbaar darmsyndroom (IBS), obesitas en diabetes. Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij een evenwichtig en gezond leven, en je leert de volgende dingen:

  • Hoe je het darmmicrobioom onderzoekt
  • Welke invloed het microbioom heeft op je gezondheid
  • Het verband tussen gezonde veroudering en het microbioom
  • Het verband tussen voedsel, genen en het microbioom
  • Microbiële behandelingen en diagnostiek
  • Welke belangrijke rol kennis over het microbioom speelt voor beleidsmakers, artsen, ngo's en de industrie

Maak kennis met de docent

Andere interessante MOOCs

Vind je deze MOOC interesssant? Bekijk dan ook eens deze MOOCs: