Blogpost

Onderzoekers op Antarctica tellen vogels en zeezoogdieren per helicopter

Gepubliceerd op
8 september 2013

De onderzoekers die op Expeditie zijn naar Antarctica tellen vogels en zeezoogdieren vanuit helicopters die aanwezig zijn aan boord van onderzoekschip Polarstern.

Foto: Piloot Michael Gischler en Jan van Franeker tijdens de telvlucht.

Helicopters aan boord

Onderzoekschip Polarstern ligt al een week ‘op station’ in het ijs en tellingen van vogels en zeezoogdieren worden – ‘ijs en weder dienende’ - met helicopters uitgevoerd. Op Polarstern zijn twee helicopters aanwezig ter ondersteuning van het onderzoek, en voor hulp in noodsituaties. We zitten nu op een langdurig ijsstation waar een duikkamp op een grote ijsschots is ingericht. Het liefst zouden we iedere dag minstens één lange telvlucht maken, maar er zijn meerdere gegadigden, en helaas werkt het weer niet altijd mee. Mist en sneeuwbuien maken het vliegen vaak onmogelijk.

Telvluchten boven zeeijs

De afgelopen week hebben we tweemaal een vlucht kunnen maken om tellingen te verrichten van de zeevogels en zeezoogdieren. De laatste vlucht begon slecht in een sneeuwbui, maar gelukkig brak daarna de lucht en konden we onder strakblauwe hemel zo’n 90 km zuidwaarts het zeeijs overvliegen. Het is in ons onderzoeksgebied wat minder ‘druk’ met top-predatoren dan ik had verwacht, maar we telden toch 3 dwergvinvissen en 17 zeehonden in ons bandtransect. Weinig pinguins gezien. Vanaf het schip hebben we kunnen waarnemen dat die heel erg geconcentreerd voorkomen in grote (maar dus schaarse) groepen.

Radiocontact

Tijdens het tellen hebben we het beredruk, want alles gaat razendsnel. Maar zo nu en dan moet de helicopter even naar grote hoogte vliegen om radiocontact met het schip te kunnen maken. Op die momenten kunnen we wat fotograferen en filmen. We hopen het thuisfront met dit foto- en videobericht mee te laten genieten.

Jan Andries van Franeker

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Re:acties 1

  • Hans

    mooi werk en nu even wachten op de telresultaten

    Reageer

Re:ageer