Blogpost

Ongebruikelijke bezoekers op zee

Gepubliceerd op
23 augustus 2013

Hoewel het schip voor de WISKY expeditie naar Antarctica nog redelijk wat zeemijl buiten de kust lag, bracht dat toch ongebruikelijke bezoekers aan boord.

Foto: Dolfijnmeeuw op de railing (Leucophaeus scoresbii)

Vreemd bezoek aan boord

Langer dan de bedoeling was, zwerven we over open zee. Op weg naar South Georgia werd besloten rechtsomkeert te maken en naar de Falkland Eilanden te varen. Eén van de bemanningsleden had een ontsteking waarmee men het niet aandurfde om definitief buiten bereik van specialistische medische hulp te varen. Op de Falklands is hij met de helicopter aan land gebracht. Hoewel we nog redelijk wat zeemijl buiten de kust lagen, bracht dat vreemde bezoekers aan boord. Op de railing van het werkdek kwam steeds een bijna aaibare Dolfijnmeeuw (Leucophaeus scoresbii) ons bewonderen.

Zeegier?

Ik werd wat argwanend toen Zuid-Afrikaanse collega Albrecht Götz meldde een gier te hebben zien overvliegen. Gieren op zee? De Reuzenstormvogels die hier rondvliegen worden wel de gieren van de zee genoemd omdat ze zich gierachtig naar binnen werken in kadavers van zeeolifanten of walvissen. Maar nee, later kwam Albrecht met laptop naar me toe, met waarachtig niet alleen foto’s van Reuzenstormvogels, maar ook van een hele echte Kalkoengier (Cathartes aura) boven het schip! Die blijken voor te komen op de Falklands, en draaien er dus hun hand niet voor om om een paar kilometer over zee te vliegen om te kijken of Polarstern nog een lekker hapje te bieden had! Een echte zeegier dus!

We zijn nu weer op weg naar Zuid Georgia, om pas na het werk in die omgeving naar het zuiden te gaan, in de richting van het lang verlangde zeeijs.

Jan Andries van Franeker


Re:ageer