brand in utrecht (Huub Swertz)

Nieuws

Onkruidbranden niet zonder risico

Gepubliceerd op
7 mei 2014

UTRECHT - De gemeente Utrecht neemt maatregelen vanwege de grote brand na het wegbranden van onkruid, dinsdagmorgen in de wijk Zuilen. Volgens de gemeente heeft een onkruidverdelger verkeerd gereedschap gebruikt. "De man is met een handlans langs de schutting gegaan. Hij had een andere manier moeten kiezen om het onkruid weg te werken", zegt een woordvoerder.

De gemeente stopt voorlopig alle werkzaamheden als het gaat om onkruidverdelging. In de tussentijd worden alle machines nog eens nagelopen en worden medewerkers beter geĆÆnstrueerd. De grote brand woedde dinsdagochtend aan de Lumeyhof. Er vatte een bovengronds zwembad vlam. Het vuur sloeg over op een schutting en een woonhuis en veroorzaakte veel schade (Bron: RTV Utrecht, bijgaande foto is van Huub Swertz).

Onkruidbranders

Branders worden in de openbare ruimte ingezet om onkruid op verhardingen te verwijderen. Door verhitting sterven de bovengrondse plantendelen af maar het wortelsstelsel blijft in tact. Door hergroei zijn meerdere behandelingen (6-8) per seizoen nodig. Professionele branders hebben meerdere branders onder een kap, plus een handbrander(lans) voor rond obstakels. 

Toekomst

Machines voor niet-chemische onkruidbestrijding zoals branden, hete lucht en heet water zullen in de toekomst vaker in de straat verschijnen. Het kabinet wil het professioneel gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen per november 2015 verbieden. Uitzondering op het verbod geldt alleen als veiligheidsvoorschriften aantoonbaar verplichten tot bestrijding, en chemische bestrijding de enige mogelijkheid is. Als voorbeeld worden genoemd sommige niet-openbaar toegankelijke industriƫle bedrijven, delen van defensieterreinen en luchthavens. Lees meer >