Nieuws

Ook de WUR Career Day online

Gepubliceerd op
7 september 2020

Op Wageningen Campus vindt twee keer per jaar een grote Career Day plaats voor alle studierichtingen. Student Career Services (SCS) organiseert deze dag om potentiele werkgevers en werknemers in contact te brengen. Vanwege corona wordt de komende Career Day op 14 oktober a.s. een online event. Want juist in coronatijd blijkt het voor studenten moeilijker om een stageplek of baan te vinden.

Student Career Services (SCS) helpt WUR studenten en afgestudeerden met het zoeken naar een baan of stage. De drie medewerkers van SCS merken dat studenten op dit moment langer op zoek zijn, nu er door corona minder banen zijn. Vooral internationale studenten hebben het moeilijk. Zij willen nu juist graag in Nederland blijven, maar het vinden van een baan in Nederland kan lastig zijn als je de taal niet beheerst. De komende Career Day, waar bedrijven en studenten elkaar kunnen ontmoeten, heeft nu ook juist daarom wel zijn waarde en gaat dan ook door als online event.

“Wij zijn geen recruitment bureau, maar wijzen studenten en bedrijven de weg; dat werkt naar beide kanten”, omschrijft manager Astrid van Noordenburg het werk van SCS. Zij onderhoudt contacten met 500 bedrijven wereldwijd, en bemiddelt tussen bedrijven en studenten die op zoek zijn naar een baan of stage. Haar collega’s helpen studenten met hun CV, motivatiebrief en LinkedIn (‘Career Support Officer’ Mik Paauw) of bij hun loopbaan en zelfonderzoek hoe die loopbaan eruit zou moeten zien (‘Career Coach’ Elizabeth Oenema). Het doel van het team is om alle studenten en recent afgestudeerden kosteloos goed te ondersteunen in hun loopbaan oriëntatie en de overgang van studie naar werk.

“Door de huidige situatie merken we dat we minder face to face contacten met studenten op kantoor hebben, maar daarentegen is het aantal online afspraken toegenomen. Gelukkig maar, want het vinden van een stage- of thesisplek voor studenten draagt zeker bij aan baangarantie daarna; zo’n 38% kan daarna blijven voor een baan”, aldus Astrid.

Facebook en Talk & Toast

Tijdens de corona periode is SCS actiever en populairder geworden op Facebook. Circa 2200 volgers zien daar dagelijks nieuwe beschikbare banen, stageplekken en krijgen tips. Nieuw op deze pagina zijn de #WURCareerTalks. Een student die recent een stage of een baan gevonden heeft, legt uit hoe dat is gelukt, wat de hulp van SCS daaraan bijdroeg, en hoe de baan bevalt en geeft tips. Astrid: “Deze WURCareerTalks zijn in het Engels. Engels is in onze communicatie de voertaal, omdat we niemand uit willen sluiten. We hebben nu vijf van deze talks geplaatst en die bleken erg populair. Ook gaan we verder professionaliseren met een online Job Board die in het najaar live gaat en waar studenten toegang tot krijgen via de Student Portal. Verder organiseert SCS diverse (online) career workshops over onderwerpen als LinkedIn, netwerken, en jezelf pitchen. Binnenkort komt de agenda van al onze activiteiten en workshops online op onze website.

Ook zijn we ons aan het oriënteren of we de Talk & Toast weer kunnen opstarten binnen de corona maatregelen. Talk & Toast is een kleinschalig event waar 1 of 2 bedrijven zich presenteren en waar studenten vrijblijvend naar toe kunnen komen.”

Online Career Day

Een meerdere keren per jaar terugkerende happening is de Career Day, waar normaliter zo’n 1000 mensen op afkomen, studenten en bedrijven. “Dat blijkt heel efficiënt” zegt Astrid. “De tevredenheid bij de bedrijven is hoog, zo’n 90% komt terug en organisaties nemen vaak mensen aan via de Career Day. Reacties van eerdere deelnemers waren ‘An excellent chance to meet students’ en ‘Many students with studies that match our organization’.

De komende Career Day wordt een onlineversie via het nieuwe Job Board. Studenten kunnen zich aanmelden en hun CV uploaden. De bedrijven (aanmelding voor deze editie is gesloten) maken een profiel en geven aan waar ze naar op zoek zijn. Astrid: “De bedrijven geven online presentaties en houden online interviews met studenten. Dit keer doen zo’n 35 bedrijven mee, de helft minder dan aan een fysieke Career Day, maar het is voor ons de eerste keer en van belang om het overzicht te houden. Bedrijven zoals EFSA, Pouderoyen Tonnaer, Abbott Laboratories, Kraft Heinz, De Heus, Keygene, Limagrain, Tetra Pak komen. Hoe dat in de toekomst zal gaan? In recruitment blijft een face to face ontmoeting het beste. Een bedrijf is toch vaak op zoek naar een type mens dat goed bij het bedrijf past. Het is dus meer zoeken naar een persoonlijk match dan naar een kennismatch. Dus hoop ik dat we onze volgende Career Day in februari 2021 weer fysiek kunnen organiseren, maar dat is voorlopig nog even afwachten.”