Nieuws

Op zoek naar biomarkers bij paarden voor de respons op trainingsintensiteit

Gepubliceerd op
26 juni 2013

Kun je de reactie van paarden op trainingsintensiteit meten met behulp van biomarkers? Daartoe keken onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research en Universiteit Utrecht naar het RNA (de genexpressie) in het spierweefsel van jonge ongetrainde paarden (20 maanden, Standardbred) die op verschillende manieren getraind werden (een combinatie van endurance en sprint; en op normale en intensieve intensiteit), en na aftrainen.

Daarbij vielen vier dingen op:

  1. Bij intensief getrainde paarden zitten de spierweefselcellen anders aan elkaar vast dan bij normaal getrainde paarden
  2. Intensief getrainde paarden hebben ze een hogere genexpressie van genen die betrokken zijn bij celdood
  3. Intensief getrainde paarden hebben een afname van expressie van genen die het immuunsysteem reguleren
  4. Na 4 weken aftrainen van intensief getrainde paarden zijn de veranderingen van de spierweefselcellen niet verdwenen en er is dus (nog) geen herstel opgetreden.

De genexpressies op deze kenmerken tussen normaal getrainde en intensief getrainde paarden verschillen een factor 2 of meer, zegt Marinus Te Pas, onderzoeker bij Wageningen UR Livestock Research. Dat maakt ze in principe tot geschikte biomarkers. Ze zijn alleen lastig te meten omdat je een spierbiopt nodig hebt. Het zou mooi zijn om op basis van deze resultaten een simpele methode te kunnen ontwikkelen die voorspellend werkt en die door de trainers zelf kan worden toegepast, bijvoorbeeld door te meten in bloed, speeksel of urine.