Open Innovatie Dagen varkenshouderij Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel

Persbericht

Open Innovatie Dagen varkenshouderij 2013 groot succes

Gepubliceerd op
15 juni 2013

Bijna 3000 bezoekers hebben vrijdag 14 en zaterdag 15 juni 2013 de Open Innovatiedagen Varkenshouderij bezocht van Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel, onderdeel van Wageningen UR Livestock Research. Bezoekers konden de laatste nieuwtjes op het gebied van varkenshouderij van dichtbij bekijken en direct vragen stellen aan de betrokken onderzoekers.

Ook voor kinderen was de dag een hele belevenis. Bezoekers waren zeer te spreken over de opzet van deze innovatiedagen en keken hun ogen uit naar de mogelijkheden, voor het verbeteren van het bedrijfsrendement van varkenshouders en voor verbetering van dierenwelzijn en milieu.

Enthousiaste reacties

Varkenshouders, hun medewerkers, familieleden en andere geïnteresseerden uit het bedrijfsleven en de sector bezochten VIC Sterksel en waren erg enthousiast over deze open dagen. Dit was terug te lezen in hun lovende evaluaties: “Goed voorbeeld voor de sector”, “Veel nieuws te zien”, en “Hier kan ik geld mee verdienen!” Het overgrote deel van de bezoekers waren varkenshouders uit Nederland, maar ook Deense, Franse, Britse en Duitse varkenshouders wisten hun weg naar Sterksel te vinden. Bezoekers konden met eigen ogen de voortuitgang zien in verbetering van onder andere, gezondheid, milieu, voeding en energie. Zij waardeerden bovenal de mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwe typen kraam- en drachtstallen, voersystemen en de mestverwerkingsinstallaties.

VIC Sterksel dé hotspot voor innovatie

Op vrijdag 14 juni werden de Open Innovatie Dagen feestelijk geopend met een Kick-off voor genodigden. De lokale ‘tonprater’ Rob Scheepers presenteerde ‘Hollands Next Top Innovation’, waarin  enkele innovaties de revue passeerden over de speciaal aangelegde roze PIG-walk. Veel aandacht ging naar innovaties die de afgelopen twee jaar de weg van VIC naar varkenshouder hebben gevonden. Varkenshouders vertelden vervolgens over de toepassing van de innovaties van VIC Sterksel op hun eigen bedrijven. Ze benadrukten het belang van VIC Sterksel als de levende schakel tussen wetenschap en praktijk.  “Deze unieke verbinding is noodzakelijk voor de innovatiekracht en de toekomst van onze varkenshouderijsector”, aldus de aanwezige varkenshouders. Ook studenten van MBO opleidingen in de varkenshouderij spraken enthousiast over wat zij leren tijdens hun wekelijkse bezoeken aan het innovatiecentrum. Tenslotte onthulden varkenshouders samen met het team van VIC Sterksel de naam van een nieuw robuust houderijsysteem voor biggen de ‘Stable Stable’.

Vele activiteiten

Na de kick-off werden de deuren opengezet, en stroomden vele geïnteresseerden binnen. De lange looproute zorgde voor een goede verspreiding van de mensen, zodat men overal een praatje kon houden en de medewerkers en onderzoekers van VIC Sterksel en Wageningen UR Livestock Research kon bevragen. Het was druk bij de stands van 44 bedrijven die zich presenteerden aan het publiek. Ook de kinderen vermaakten zich prima met een springkussen en overal stonden speciale kratjes klaar om in de stal ook door het raam te kunnen kijken. Deze tweede Open Innovatie Dagen zijn extra bijzonder, vanwege het feit dat de bedrijfsleven- en sectorpartners van VIC Sterksel samen deze dagen hebben gerealiseerd.

Zeer geslaagde dagen

Op zaterdag dreigde het weer even roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk brak een stralende zon door. Veel bezoekers waren onder de indruk van de mogelijkheden voor verbetering van diergezondheid, welzijn en milieu, maar ook bedrijfsrendement. Kortom een geslaagd evenement wat zeker navolging verdiend. Het team van VIC Sterksel dankt iedereen voor de voortreffelijke medewerking en de grote belangstelling. Graag ontmoeten zij u een volgende keer, of tijdens een van de vele excursies en bijeenkomsten die dagelijks worden georganiseerd. U kunt op de hoogte blijven van het laatste nieuws van VIC Sterksel door hen te volgen via twitter @VICsterksel, door u aan te melden voor de e-mailnieuwsbrief of door regelmatig www.vicsterksel.nl te bezoeken.